Bývalý kapucínský klášter v Opočně patří kraji, rozhodl Nejvyšší soud

13. červen 2016

Nejvyšší soud pravomocně zrušil rozhodnutí ve sporu o vlastnictví bývalého kapucínského kláštera v Opočně. Krajský soud v Hradci Králové totiž před necelým rokem rozhodl, že objekt na opočenském náměstí patří státu a ne Královéhradeckému kraji, který budovy deset let spravoval.

Podle žaloby získal v roce 2003 Královéhradecký kraj bývalý kapucínský klášter v Opočně neprávem. Na základě rozhodnutí soudů nižších instancí, že objekt patří státu, pak mohli kapucíni žádat o navrácení majetku v restitucích.

Kapucíni už dřív uzavřeli s Opočnem dohodu, že pokud klášter získají, bezúplatně jej převedou na město. Teď se ale Nejvyšší soud hejtmanství zastal.

„Podařilo se nám zpochybnit předchozí závěr soudu, podle kterého přešel areál bývalého kapucínského kláštera v Opočně ze státu na kraj - v rozporu s takzvaným blokačním paragrafem zákona o půdě,“ říká Josef Dvořák z ČSSD, krajský radní pro investice a majetek.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu předchozí verdikty ruší. Případem se znovu bude zabývat okresní soud v Rychnově nad Kněžnou.

Žalobu o určení vlastnictví podal v roce 2013 řád kapucínů poté, co hejtmanství zveřejnilo, že chce bývalý klášter prodat jako nepotřebný majetek. Podle odhadu má bývalý klášter hodnotu asi 8,5 milionu korun.

autor: zen
Spustit audio