Bývalý výchovný ústav v Králíkách možná změní majitele, areál jde do dražby

11. srpen 2020

Areál bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách čeká dražba. Budova s přilehlými pozemky nedaleko centra města je už skoro šest let prázdná a s plány na její využití několikrát nesouhlasili obyvatelé města.

Podle podkladů od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových bude veřejná dražba 4. září v deset hodin dopoledne. Známá je i minimální cena, je to 35 milionů a 600 tisíc korun. Celková výměra pozemků jsou skoro čtyři hektary a velká je i budova, ta má vnitřní plochu přes čtyři a půl tisíce metrů čtverečních. Do dražby se může přihlásit kdokoliv, minimální příhoz je 100 tisíc korun.

Město Králíky se ale dražby účastnit nebude. Cena, za kterou je areál k dispozici, je nad síly čtyřtisícového příhraničního městečka. Radnice chtěla budovy získat takzvaným bezúplatným převodem, na to ale Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nepřistoupil.

Ani věznice, ani azylové zařízení

Podle starosty Václava Kubína, zvoleného za Sportovce, by bylo nejlepší z ústavu udělat byty. „Ty varianty, o nich se hovoří léta, a jde o to, co je samozřejmě reálné. Domnívám se, že úplně ideálním řešením by byla bytová výstavba, protože je jednak poptávka ze stran občanů města nebo i blízkého okolí a samozřejmě že to je i zajímavé pro město.“

V minulosti měla o areál zájem třeba společnost Sněžník, která provozuje resort na nedaleké Dolní Moravě. Areál není ve špatném stavu, stát ho mezi rok 2003 a 2009 rozsáhle opravoval.

Čtěte také

V roce 2014 se v ústavu stal incident, kdy dva chovanci při pokusu o útěk napadli dva vychovatele. Šetření pak ukázalo, že personál s chovanci zacházel špatně a tak ministerstvo rozhodlo o uzavření ústavu. Od té doby bylo několik návrhů, co by tam mohlo být, areál si mezi sebou předávala jednotlivá ministerstva, takže jeden čas bylo v plánu vybudování pobytového zařízení pro uprchlíky, pak se zase uvažovalo o vybudování věznice - to bylo na konci roku 2016, ale obě tyto snahy narazily na odpor veřejnosti. Ministerstvo spravedlnosti tedy převedlo areál do správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a v současnosti je připravována dražba.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související