Čaj s vámi! I tak se můžete zdravit s přáteli

6. červen 2017

Pití čaje se v Evropě rozšířilo hlavně díky zálibě Britů pít tenhle nápoj. Ti se s ním seznámili díky svým kolonizačním výpadům a různými historickými kličkami čaj dorazil až na náš stůl.

Čajolog, čajomil, degustátor čaje, čajista. Tyto pojmy najdete běžně na internetu. „My si říkáme milci čaje, protože máme rádi čaj,“ podotýká Boleslav Nevělík z pardubické čajovny. Připomněl také knihu od Karla Valtra Lexikon dobrých čajů. Právě v literatuře a cestováním můžete nabýt hodně znalostí o čaji a potom můžete snadno pracovat třeba v čajovně.

Katedrála i zpovědnice

Jak to chodí v čajovně? Zásadní je mít zájem, chtít něco zažít, zapomenout na každodenní starosti. Někteří mají čajovnu jako katedrálu, jiní jako zpovědnici. Dnes se už ne všude zákazníci zouvají, někdo sedí na vyvýšeném podiu na polštářích, jiný zvolí křesílka se stolečky. Obsluha nabízí opravdu bohatý nápojový lístek. Existují čaje zelené, černé, červené, žluté i bílé. „Začátečník by měl zvolit zlatou střední cestu, pak se propije k tomu vyššímu cíli,“ radí odborník Boleslav Nevělík.

Pomůcky pro Kung Fu přípravu čaje

Zkuste přípravu čaje Kung Fu

Historie čaje a čajového rituálu Kung Fu je letitá. Takto se popíjel čaj už před 5000 lety, kdy v Číně panoval rod Ming. K rituálu je potřeba několik věcí - čajové moře, čajový džbánek, čajové konvičky, sítko na čaj, čajové mističky, lžička, kleštičky, jehla, násypky, čicháčky. Nesmí chybět čajové utěrky a dózy. Jak příprava probíhá, si můžete poslechnout v audiozáznamu pořadu.

autor: RIH
Spustit audio