Čajkovskij, Donizetti a Destinnová. Víkendové operní hody na Vltavě a D-dur

22. únor 2018

Vltava vysílá opery v sobotu od 20:00, hudební stanice D-dur v neděli od 16:00. Na Vltavě poběží tuto sobotu Donizettiho Marie Stuartovna, na D-dur Čajkovského Panna Orleánská.

Vysíláme na Ddur v sobotu a neděli 8:00 - 12:00 s reprízou po půlnoci

Pořady pro vybíravé

Milovníci vážné hudby nebývají vybíraví co do hudebních žánrů. Málokdy narazíme na posluchače, který by třeba vyhledával jen komorní hudbu a odmítal poslouchat symfonie a oratoria. Dvě skupiny hudebních posluchačů se však přece jen vyčleňují: milovníci staré hudby a vyznavači opery. Jak stanice Vltava, tak D-dur mají pro tyto posluchače-specialisty vyhrazené pořady: na Vltavě je to Musica Antiqua (Ne 15:00-16:00), na stanici D-dur je to program Od Claudia k Ludwigovi (So 16:00 – 20:00). K nahrávkám ve stylové interpretaci se posluchač dozví mnoho zajímavostí a historických souvislostí.

Opera

Operním nadšencům nabízejí obě stanice minimálně dvě kompletní provedení oper týdně, Vltava v sobotu večer, D-dur v neděli odpoledne. Jsou to často snímky, které nevyšly na CD, ale Český rozhlas je získal z Mezinárodní hudební výměny EBU. Nechybí mezi nimi produkce La Scaly ani Metropolitní opery. Tento víkend vysíláme na Vltavě Marii Stuartovnu s Paolem Arrivabenim z lednové premiéry v Theater an der Wien a Pannu Orleánskou z Moskevské státní opery s Gennadiem Rožděstvenským.

Ema Destinnová

Tento víkend pak stanice D-dur věnuje obě dopoledne Emě Destinnové. Ta by se totiž v pondělí 26.2. dožila 140 let. Ivan Ruml, na jehož pořad Krásné hlasy mnozí rádi vzpomínají, vybírá nejen archivní snímky legendární operní divy, ale i nové nahrávky děl, která tvořila páteř repertoáru Emy Destinnové.

autor: LH
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.