Čapí otec nechá ženy nahlédnout do hnízda, ale když se přiblíží muž, varovně klape zobákem

5. červen 2018 10:10

V Běluni na Náchodsku stojí domek, kde vás hned při příchodu u vrátek přivítá čáp. Ne ten sádrový, ale opravdu živý čáp s pořádným zobákem a také čapí partnerkou. Protože jsou díky trvalému poškození křídel oba čápi handicapovaní, mají hnízdo na zahradě rodinného domu pana Petra Jindry, který se o ně po celý rok stará a také jim už dvanáct let pomáhá odchovávat mláďata. 

Čapím rodičům se letos vylíhlo pět mladých a tak už si pan Jindra na své konto může za ta léta připsat celkem 47 čápat.

Na přítomnost lidí jsou čápi zvyklí a tak se u Jindrů v tomto období vrátka netrhnout. Díky hnízdu, které je pouze ve výšce metr nad zemí, tak mohou čapí mláďata z bezpečné vzdálenosti, pozorovat i kolemjdoucí.

Čapí rodiče ochotně nechali nahlédnout do hnízda i moderátorku Světa zvířat, Blanku Malou, které si vyzkoušela i odpolední krmení mláďat.

Jak říká Petr Jindra, čapí otec má slabost pro ženy, které nechává nahlédnout i do hnízda, zatímco, když se přiblíží muž, varovně klape zobákem!

Čapímu samci je 23 let a je to vzorný otec. Přes den sedí na hnízdě a samička ho střídá v noci.

Čapí hnízdo v Běluni na Náchodsku

Už den před vylíhnutím se čápata z vajíčka ozývají hlasitým pískáním. První den po vylíhnutí tráví žloutek a od druhého dne už vyžadují čtyřikrát denně pravidelné krmení. Mají rádi kousky masa, malé rybičky a když mají hlad, dovedou to dát také hlasitě najevo.

Čáp, který hnízdí přímo na zemi? V Běluni na Náchodsku nic neobvyklého

Čáp hnízdící přímo na zemi

V tamním hospodářství najdeme spoustu zvířat. Řada z nich je z nějakého důvodu handicapovaná a v přírodě by jen těžko přežila. Pod ochranná křídla Petra Jindry se před 20 lety dostal také zraněný čáp, který už několik let i se svou čapí partnerkou hnízdí a vyvádí svá mláďata přímo na dvoře. Natáčela tam reportérka Blanka Malá.

Za šest neděl jsou z nich dospělci, učí se létat a i když se s prvním letem zdržují stále ještě v okolí hnízda, postupně si troufají létat dál a dál a prodlužuje se i čas, než se vracejí zpět za čapími rodiči.

S každým dalším týdnem se doba jejich návratu prodlužuje, zhruba v polovině října potom odlétnou úplně a k Jindrům na zahradu se už nevrací.

Ptačí rodiče v Běluni přezimují, pan Jindra hnízdo upraví a vše zase nachystá na další hnízdění. Jestli budou i za rok čapí rodiče v dobré kondici, pan Jidra by se mohl dočkat, v počtu odchovaných mláďat, kulaté padesátky.

O čapí hnízdo v Běluni na Náchodsku se stará Petr Jindra
autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související