Čechům chybí vláknina a přebývají uzeniny. To nahrává rakovině tlustého střeva

18. květen 2022

Karcinom tlustého střeva se vyskytuje v naší populaci velmi často. Ve výskytu zaujímáme přední příčky na světě. Tento druh rakoviny hrozí podle přednosty Chirurgické kliniky Pardubické nemocnice Lukáše Sákry jak mužům, tak ženám. A jejich věk se snižuje.

„Sám si pamatuju, že ještě před 25 lety jsme operovali lidi s karcinomem tlustého střeva ve věku šedesáti, sedmdesáti, osmdesáti let. Dnes jsou to třicátníci a čtyřicátníci. Výskyt se posunuje do nižších věkových kategorií, to je jednoznačné,“ varuje MUDr. Sákra.

Mohou za to mimo genetické predispozice, špatné stravování a nedostatek pohybu. Konkrétně nedostatek vlákniny ve stravě, přemíra uzenin a konzumace alkoholu a cigaret.

„Jezte to, co v mnohem větší míře jedli naši předkové. Používejte celozrnnou mouku, ovesné vločky, jezte dostatek ovoce a zeleniny. A vyvarujte se průmyslově připravovaných potravin a tučného jídla. Pamatujte na to, že jídlo je vaším lékem. Bohužel mnoho Čechů na tyto rady příliš neslyší,“ říká Lukáš Sákra.

Test je běžně dostupný

Screening neboli záchyt karcinomu tlustého střeva je dostupný každému. Stačí si požádat praktického lékaře nebo si test koupit v lékárně. Je to test, který odhalí přítomnost krve ve stolici, i když není viditelná pouhým okem.

„Tento test má obrovskou výhodu. Pokud je negativní, pacient nemá nádor tlustého střeva. Negativní test je výhra! Test je levný a dostupný, je to skvělá volba, které by si měli lidé v Česku považovat. Ne všude je to samozřejmostí,“ míní MUDr. Sákra.

Krev ve stolici je základní ukazatel

Základním příznakem nádoru tlustého střeva je krvácení z konečníku a krvácení do stolice. Pokud se to stane, vyhledejte lékaře, který vás pošle ke gastroenterologovi na vyšetření tlustého střeva tzv. kolonoskopií. Toto vyšetření může odhalit nádor nebo jen drobné polypy, ze kterých se nádor teprve vytváří.

„Drobné polypy vám odstraní gastroenterolog. Ale ani v případě odhalení nádoru není důvod k panice. Tyto nádory rostou velmi pomalu. Ještě je dostatek času na chirurgické řešení a odstranění. Pacient má pak s chemoterapií nebo i bez ní velmi vysokou šanci na uzdravení.

Spustit audio

Související