Čeká nás tropický víkend, voda v přírodních koupalištích je kvalitní

12. červen 2015

V nejbližších dnech nás čeká letní počasí. Zatím se lidé, kteří se rádi koupou v přírodních koupalištích, nemusí bát sinic ani špatné vody. Z rozborů, které provádí krajská hygienická stanice, vyplývá, že kvalita vody je v přírodních koupalištích na Pardubicku dobrá.

Je ale teprve začátek června, v létě se podmínky pro koupání mohou zhoršit.

„Laicky kvalitu vody odhadneme tak, že se nám líbí, nebo se nám nelíbí. Kdybychom si chtěli zjistit, jaká je kvalita vody, co se týče výskytu sinic, tak existuje docela jednoduchá metoda. Nebereme si vodu do pet láhve až po samé hrdlo, necháme ji ustát, pokud se na hrdle objeví takové drobné sekané jehličky, tak to znamená, že ve vodě jsou přítomny sinice. Pokud nám voda zůstane i mírně zakalená dozelena, tak to znamená, že tam jsou řasy,“ říká hygienička Alena Paráková.

Plavat, ale nepít!

Vysvětluje také, jaká z toho mohou hrozit zdravotní rizika: „Když by se někdo vykoupal ve vodě a třeba se trošičku té vody napil, tak může mít střevní problémy, ekzémy, vyrážky. Jedinci, kteří jsou alergičtí nebo náchylní, se musí po vykoupání osprchovat.“

Čtěte také

Paráková také připomněla, že děti jsou citlivější a často se potápí, takže vody do sebe dostanou víc, i když ani nechtějí. U dětí je to tedy velice nebezpečné koupat se ve vodách, kde je prokázaný nebo viditelný výskyt sinic.

„Podle zkušeností z minulých let se dá odhadnout, kdy se kvalita vody zhorší. Vzhledem k tomu, že budou vysoké teploty, vysoký počet koupajících se, tak ta kvalita vody se bude zhoršovat. Je to zejména vodní nádrž Seč, kde dochází vlivem vysokých teplot ke zvýšenému výskytu sinic. Potom je to problém, protože podle výskytu sinic ve vodě může dojít někdy až k zákazu koupání,“ doplňuje hygienička.

Čtěte také

Kvalita vody se zkoumá jedenkrát do měsíce. V případě, že hrozí nebezpečí zvýšení výskytu sinic, se četnost měření zvyšuje na interval jednou za čtrnáct dnů.

autor: zen
Spustit audio