Celníci loni v Pardubickém kraji zachytili padělky za 70 milionů korun

26. únor 2019 08:10

Celní správa v Pardubickém kraji loni zadržela při kontrolách víc než 10 000 kusů padělků zboží za 70 milionů korun. A to nejen při celním odbavení, ale také v kamenných obchodech. Nejčastěji to byla sportovní obuv, hračky a oblečení. Nejvyšší škodu by majiteli značky způsobil prodej napodobenin šál s luxusním logem, a to skoro 60 milionů korun.

V případě zachycení padělků celníci nejdřív zjišťují, jestli je možné z nich chráněná loga nebo vzory odstranit, také je nabízejí neziskovým organizacím. Jenže vloni nikdo zájem neprojevil, loga odstranit nešlo, a tak celní správa všechny padělky zlikvidovala.

Celníci loni zkontrolovali víc než 7500 aut, autobusů nebo vlaků. Při těch kontrolách odhalili nelegální přepravu 1400 kilogramů surového tabáku a 5000 cigaret bez kolku. A také skoro 10 000 tablet, které je možné zneužít na výrobu drog. Pokud jde o samotné drogy, nacházejí nejčastěji marihuanu, ale také lysohlávky, extázi, hašiš, pervitin a LSD.

V poslední době se v Česku hodně mluví a píše o závadném mase hlavně z Polska. Už během loňského roku zkontrolovali celníci 80 tun masa, k podezřelým zásilkám vždy přivolali veterináře, ti na místě kvůli nevyhovujícím podmínkám při přepravě znehodnotili 3000 kilogramů vepřového, hovězího, kuřecího masa a jogurtů, také 170 kg majonézy a 80 kg sýra.

Spustit audio

Související