Celníci v Pardubickém kraji odhalili stovky padělků různého zboží

14. prosinec 2020 09:13

S blížícími se Vánocemi roste i chuť lidí nakupovat. Ne vždy ale bývá zboží pravým originálem, za který je vydávané a právě na to se v minulých dnech zaměřila v Pardubickém kraji celní správa.

Celníci provedli celkem 14 kontrol na předem vytipovaných místech v České Třebové, Přelouči, Pardubicích, Skutči, Svitavách a v několika dalších městech. Při nich zadrželi víc než 1200 kusů padělaného zboží. Pokud by se tyto výrobky dostaly od obchodníků ke koncovým zákazníkům, vznikla by majitelům práv duševního vlastnictví, tedy těm, kterým originální značky patří, škoda za víc než 7 milionů korun.

Čtěte také

Věc celníci předali příslušným úřadům, které mohou udělit prodejcům pokutu až 10 milionů korun, protože se navíc ukázalo, že někteří obchodníci nabízeli padělky opakovaně.

Celníci zadrželi například spodní prádlo, kabáty, ale pak také batohy, kabelky, tašky, dokonce i padělky bezdrátových sluchátek. Všechny tyto výrobky na sobě měly logo nějaké známé značky, ale samozřejmě se o originály nejednalo.

Mnoho padělků se týkalo i „fenoménu“ dnešní doby a to roušek. Těch celníci našli při kontrolách skoro 900 a všechny na sobě měly falešné logo. Zadrželi ale i zboží s podezřelým původem a nejasným materiálovým složením, u kterého není tedy jasné, jestli není nějak zdravotně závadné. V tomto případě se jednalo hlavně o hračky, jako jsou panenky nebo třeba různé stavebnice.

Co se zbožím bude?

V některých případech celníci padělky mohou dát na humanitární účely. Když jsou třeba na textilu nepůvodní loga našitá, tak se odpářou, odstraní a oblečení se pak použije například pro klienty zařízení sociálních služeb. V tomto případě to ale podle vyjádření Celní správy není možné, protože loga odstranit z výrobků nejde. Všechno zabavené zboží tedy bude ekologicky zlikvidované, případně využité jako druhotná surovina k dalšímu zpracování.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související