Celníci v Pardubickém kraji vloni zadrželi 60 000 padělků zboží

5. únor 2018 09:10

Celní správa v Pardubickém kraji minulý rok zadržela téměř 60 000 kusů padělků značkového zboží za 45 milionů korun. Nejčastěji narazili na hračky a obuv. Nejvyšší škodu by majiteli značky způsobil prodej napodobenin ložního prádla, celkem deset milionů korun.

V roce 2016 celníci zabavili půl milionu kusů falešného zboží za téměř 50 milionů korun, předloni mezi nimi bylo nejvíc padělků osvěžovačů vzduchu, tužkových baterií, holících čepelek, kleštiček a sad na manikúru.

„Zřejmě o padělky už není takový zájem a přes naši republiku už tolik neputují,“ řekl ČTK mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Václav Kánský.

800 kartonů cigaret i pervitin

Celníci při kontrolách také zajistili 160 000 cigaret a přes 100 kilogramů tabáku bez kolků. Postihovali i nelegální převozy 8000 litrů minerálních olejů a 110 litrů nezdaněných lihovin. Vloni také vypátrali přes 20 000 tablet léků zneužívaných na výrobu pervitinu, více než 12,5 kilogramu marihuany a dalších drog, jako jsou extáze, hašiš, pervitin a LSD. 

Padělek kleští, který zadrželi pardubičtí celníci

Při 44 kontrolách zaměřených na zaměstnávání zahraničních pracovníků celníci odhalili 38 porušení zákona. Z 54 kontrolovaných lidí ze zemí mimo Evropskou unii jich 23 nemělo příslušné povolení k zaměstnání v ČR, 83 pracovníků nesplnilo informační povinnost ke krajské pobočce úřadu práce.

Baterie, žiletky i kleště. Pardubičtí celníci zadrželi padělky za 13 milionů korun

Padělek pumpy, který zadrželi pardubičtí celníci

Nejčerstvější případ zaznamenali nedávno, když kontrolovali kontejner z Číny, ve kterém bylo téměř tisíc krabic s nářadím a s výrobky pro domácnost.

Pracovníci celního úřadu provedli 344 kontrol povinné evidence tržeb, chyby našli při 109 z nich. Zjistili, že podnikatelé ve 106 případech nevystavili účtenku a v 60 případech neodeslali data o platbě finanční správě. Ve 22 provozovnách chybělo informační oznámení, na třech místech dokonce nebylo vůbec žádné zařízení na evidenci tržeb a zasílání dat o platbách v hotovosti. Tyto provozovny nařídili celníci uzavřít.

zdroj: ČTK
Spustit audio