Cena Arnošta Lustiga

27. květen 2018

V Praze se udělovala Cena Arnošta Lustiga za rozvoj morálních hodnot ve společnosti. V Izraeli je velký zájem o prezentaci české kultury. A zavedeme vás také do míst, kam od konce 19. století rádi jezdili za odpočinkem pražští Židé z bohatších vrstev.

Cena Arnošta Lustiga se od roku 2012 předává jedné české žijící osobnosti za rozvoj morálních hodnot ve společnosti. Laureáta této prestižní ceny každoročně volí Výbor Ceny Arnošta Lustiga složený ze 14 osobností české kultury, politiky a vědy. Cenu založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora v rámci podpory odkazu spisovatele Arnošta Lustiga, jenž se ve svém díle celý život zabýval tématem holokaustu, který v mládí sám zažil. Soustředil se především na odkrývání vnitřní síly člověka, která mu umožňuje zachovat si lidskou důstojnost a morální hodnoty i v situacích krajního ohrožení. V minulých letech tuto obdrželi biskup Václav Malý, moderátorka Kamila Moučková, novinář a účastník bojů druhé světové války Bedřich Utitz nebo chartistka Dana Němcová. Kdo cenu získal letos, to nám řekne Daniela Brůhová.

Historie Českých center se začala psát v roce 1949, kdy vznikla Kulturní a informační střediska v Sofii a Varšavě. V současnosti jich má Česká republika na třech kontinentech celkem 23. Jedním z nich je i České centrum v izraelském Tel Avivu. Slavnostně bylo otevřeno v květnu 2010 a dnes se zaměřuje na řadu oblastí prezentace české kultury. Kateřina Havlíková se vydala zjistit, jak kulturní spolupráce mezi Českou republikou a Izraelem vypadá.

Izraelská vlajka. Iustrační foto

Roztoky jsou nejstarším vilovým letoviskem v okolí Prahy. Život tohoto dříve poklidného venkova nadobro změnila nová železnice mezi Prahou a Drážďanami zprovozněná roku 1951. Pražané z vyšší střední třídy si v údolí Únětického potoka začali stavět letní vily – většinou se jednalo o obchodníky, továrníky a stavitele židovského původu. A jak nám řekne Jana Šustová, jejich osudy i domy přibližuje nová výstava v zahradě Braunerova mlýna v Roztokách.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio