Cena Gratias agit pro Marka Podwala, izraelští nobelisté a synagoga v Hartmanicích

16. červen 2019

Představíme letošního nositele ceny Gratias Agit Marka Podwala. Seznámíte se s příběhem dvou izraelských vědců, nositelů Nobelovy ceny. A pozveme vás na návštěvu nejvýše položené synagogy v Česku - v Hartmanicích na Šumavě.

Letošní cenu Gratias Agit obdržel i americký ilustrátor, spisovatel a lékař Mark Podwal, který se věnuje židovské kultuře a historii. Ve svých kresbách a grafikách čerpá z židovské tradice a z pražských židovských reálií. Mark Podwal úzce spolupracuje s Židovským muzeem i pražskou židovskou obcí, v České republice vystavoval i publikoval knihy. Terezie Jirásková se ho ptala na to, co pro něj toto ocenění znamená.

Na letošek připadají dvě jubilea izraelských nositelů Nobelových cen. Je to příležitost upozornit na významný vklad této země pro výzkum a vědění - zkonstatuje to Leo Pavlát.

Horská synagoga v Hartmanicích na Šumavě je nejvýše položená v České republice. Vystavěna byla v roce 1883 a sloužila pro více než 200 obyvatel židovské víry. Později se z ní stala truhlárna a armádě sloužila jako sklad pneumatik. Chátrající budovu zakoupil v roce 2002 publicista Michal Klíma, který s myšlenkou na její obnovu založil Občanské sdružení Památník Hartmanice. A tak se podařilo po téměř 70 letech navrátit synagoze její důstojnost. O dobrodružství znovuzrození synagogy s Michalem Klímou mluvila Daniela Brůhová.

Horská synagoga Hartmanice

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio