Cena Oscar. Sošku vysokou 34,5 centimetrů získalo jako první romantické drama Wings

Oscar je vysoký 34, 5 centimetrů, výška podstavce 7, 5 centimetru. Váží 3,85 kilo. Poprvé se předával v kalifornském Hollywoodu 16. 5. 1929. Každý rok vznikne 50 kusů. Trvá to tři až čtyři týdny a výrobní cena je 150 dolarů, tedy 3308 korun, což není až tak moc, ale ta hlavní hodnota, ta duchovní, je nevyčíslitelná. V Příbězích z kalendáře se dozvíte, z čeho je Oscar vyrobený, i v jakém filmu byl první homosexuální polibek.

Zájem médií o první ročník byl minimální, příští rok se však vysílal přímý rozhlasový přenos. Výsledky dostávaly noviny pro svá vydání v 11 hodin večer. V roce 1940 se však stalo, že noviny Los Angeles Times vydaly seznam vítězů v 8:45, ještě před zahájením ceremoniálu. V příštím roce tedy byla zavedena metoda zapečetěných obálek, otevíraných až v průběhu předávání, což udržuje napětí.

První oscarovým filmem bylo drama Wings

V roce 1953 se Oscaři poprvé vysílali v televizi. Ovšem pouze pro diváky Spojených států a Kanady. Dnes na tento filmový svátek koukají lidé z více než dvou set zemí.

Prvním filmem, který získal Oscara, bylo romantické drama Wings, tedy Křídla. Při sledování tohoto němého skvostu oněměli v jednu chvíli i diváci. Došlo tam totiž k prvnímu homosexuálnímu polibku. 

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související