Centrální příjem zrychlí ošetření, spolkne ale přes miliardu

11. únor 2015

Záchranná služba někdy zbytečně objíždí jednotlivá oddělení nemocnic, protože lékaři se nedokáží dohodnout, na kam přesně pacient patří. Vše by vyřešily centrální příjmy. Zatím ho nemá ani jedna nemocnice v kraji.

Centrální příjem - jedno jediné místo pro odbavení všech pacientů. Ani jedna z pěti krajských nemocnic ho nemá, jenže jejich výstavba by stála stovky miliónů korun a Pardubický kraj zatím na to peníze nemá.

Jaké výhody mají centrální příjmy a jak fungují? To zajímalo reportérku Ivetu Záleskou, zašla se podívat na záchrannou službu, která do nemocnic vozí nejvíc pacientů.

„Dobrý den, dispečink záchranka, za patnáct minut vám na internu přivezeme ženu ročník 1926, kardiální selhání. Chtěli by lehátko a sanitáře. Děkuji,“ dispečerka Lenka hlásí příjezd záchranky do nejbližší nemocnice, kde není centrální příjem.

Sanita tak pacienta veze přímo na interní oddělení. To má své nevýhody. Někdy se stává, že sanitu lékaři odmítnou.

Potvrdila to vedoucí lékařka dispečinku Helena Škuligová. „Pacienty, kteří jsou přiváženi záchrannou služnou do nemocnice, často vozíme z oddělení na oddělení, protože příznaky, které ten pacient má, nemusí být vždy jednoznačné pro určité onemocnění, může mít řadu příčin.“

Centrální příjem by takové problémy vyřešil. Záchranka by všechny pacienty vozila na jedno jediné místo.

„Centrální příjem by vyřešil to, že by byl pacient vyšetřen komplexně a později uložen na oddělení podle toho, jaká diagnóza by se u něj stanovila,“ dodává Škuligová.

Centrální příjem za miliardu

Vybudovat centrální příjmy ve všech nemocnicích ale bude extrémně nákladné. Většina z nich totiž nesídlí v jediném domě, ale v jednotlivých pavilonech, ty navíc nejsou propojené. Například v Pardubicích počítá generální ředitel nemocnic Tomáš Gottvald s novou budovou, která může stát až jednu miliardu korun.

„Ve všech nemocnicích, nevyjímaje pardubické, jsme dnes ve stádiích studií. Je potřeba velmi rychle rozpracovat podrobnější materiál, aby nebyly požadavky zbytečně přemrštěné. Na druhou stranu musí být smysluplné, musí mít nějakou vizi v horizontu minimálně dvacet třicet let,“ říká Gottvald.

Budovy a pozemky zdravotnických zařízení vlastní Pardubický kraj. Ten teď hledá možnosti, jak na jejich výstavbu a vybavení získat dotace.

Hejtman Martin Netolický věří, že peníze budou i v krajském rozpočtu. „Prostředky, které v minulosti byly z rozpočtu samotného kraje dávány na provoz nemocnic a krytí ztrát, pokud se nám podaří společnost stabilizovat ekonomicky, tak tyto peníze, řádově 150 až 200 milionů, budeme schopni uvolňovat právě ročně do projektů v rámci nemovitého majetku nemocnic.“

Centrální neboli urgentní příjmy potřebují všechny nemocnice. Hlavní přednost ale budou mít největší zařízení v kraji - tedy Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Ty by se jich mohly dočkat do pěti let. Do roku 2020 totiž kraj může získat evropské dotace na jejich vybavení zdravotnickou technikou.

autor: ZAL
Spustit audio