Čeperka: Tisící pohár na dohled? Hasičská zbojnice jako pokladnice

18. září 2015

Klubovna hasičské zbrojnice v Čeperce doslova záři. Poháry nikdo úplně přesně nespočítal, je jich prý ale okolo devíti set. Není se čemu divit. Družstva sboru dobrovolných hasičů z Čeperky se totiž účastní asi padesáti soutěží ročně.

Hasiči z Čeperky jsou na svoje úspěchy v požárním sportu náležitě pyšní. V klubovně najdete třeba zlaté poháry mistrů republiky Jany Doležalové nebo Lukáše Tydrycha. V letošním roce mezi poháry svou trofej postavili i členové družstva starších žáků, kteří se účastnili Mistrovství ČR Plamen.

Spolu s dalšími dvěma družstvy mladších žáků také úspěšně bodují také v rámci Ligy mladých hasičů Pardubického okresu. Sbor má i své ženské družstvo, dlouhodobě jsou aktivnější ale muži. Právě oni letos vedou Ligu okresu Pardubice v požárním útoku družstev, kterou mimochodem ovládli i v letech 2013 a 2014.


Čeperka
Počet obyvatel obce: 1037
Počet členů: 94 (47 mužů, 19 žen a 28 dětí)
Rok založení SDH: 1882
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO: III
Kuriozita: Koňská stříkačka (čtyřkolka) z počátku dvacátého století

Každým rokem v květnu hasiči z Čeperky připravují jako vzpomínku na tragicky zesnulého člena sboru jednu z nejdéle pořádaných soutěží pro dospělá družstva dobrovolných hasičů Memoriál Jaroslava Teplého. Letos proběhl už její 39. ročník. Pro mladé hasiče SDH Čeperka už 20 let pořádá také soutěž v disciplínách Hry Plamen Memoriál Karla Oppy.

Pokrok (naštěstí) nezastavíš

Hasičská zbrojnice v Čeperce je jakousi malou expozicí. Nejen dětem tu totiž hasiči můžou názorně ukázat, jak se v průběhu staletí proměnila technika a způsob zásahů. Dodnes si sbor, založený v roce 1882, uchoval koňskou stříkačku, čtyřkolku z počátku 20. století. Sbor pečuje také o svoji první motorovou stříkačku z roku 1938.

Natáčíme s dobrovolnými hasiči z Čeperky

„Veterány si musíme náležitě hýčkat, jsme na ně pyšní. Letos nám ale velkou radost udělalo nové dopravní auto Ford Transit, před třemi lety pak zásahový vůz Iveco s cisternou na 1000 litrů a devíti místy, do naší velké Tatry se totiž vejdou jen tři hasiči. Takže na obec s tisíci obyvateli jsme vybaveni velmi slušně“, vysvětluje starosta sboru Josef Syrůček.

Letošní horké léto přineslo hasičům z Čeperky hned několik výjezdů. Jen v srpnu se ozvala siréna v obci hned několikrát. Hasiči v létě vyjížděli například k požáru do Stéblové nebo hasili hořící les poblíž železniční trati. Jednoduchý nebyl ani zásah v místní firmě, kde hořely dva tisíce litrů oleje.

Dobrovolní hasiči z Čeperky mají pohárů plnou klubovnu

„Kombinace srpnových veder, vysokých teplot a naší zásahové uniformy zrovna moc příjemná nebyla“, dodává s úsměvem a odstupem času hasič Filip Žaloudek. Podle velitele zásahů Miroslava Macka se letošní rok počtem výjezdů řadí zatím spíše k těm průměrným.

Na havárii elektrárny z roku 2006 se ještě vzpomíná

Samozřejmě ale mají před očima několik složitých zásahů z minulosti. Jiří Doležal například vzpomíná na rok 2006: „Tehdy vzplanulo zauhlování opatovické elektrárny. Hořelo v nejspodnějším patře, voda stékala dolů a my jsme ji museli znovu odčerpávat, aby se celý prostor úplně nezatopil. Zásah trval poměrně dlouho a my se při něm s kolegy museli střídat. Ten zásah byl opravdu velmi náročný.“

Dobrovolné hasiče z Čeperky můžete až do pátku 25. září 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI CEPERKA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.