Čermenské slavnosti dovršily třicítku. Už hodně vyrostly

19. červen 2018

Mezinárodní folklórní festival se v Dolní Čermné dávno zabydlel. Právě teď je před ním jubilejní ročník. Taky proto se organizátoři snažili vyšperkovat program.

„První ročníky jsme s manželkou absolvovali jako tanečníci. Pak jsme festival uspořádali trochu jiným způsobem. Původně nabízel dvouhodinový program na asfaltu. Stavěli jsme mobilní pódia a hlediště. Dnes je festival čtyřdenní, přijíždí spousta souborů ze zahraničí. I tak přemýšlíme, jak ho ještě zatraktivnit,“ přiznává Petr Ryba.

Festival hranice Dolní Čermné jednoznačně překračuje. „Letos třeba připravíme čtvrteční koncert pro gymnázium Žamberk. A v pátek jedeme do Lanškrouna. Dopoledne bude koncert pro školy, odpoledne vystoupení pro seniory a večer se vracíme do Dolní Čermné, kde posedíme u muziky se zúčastněnými soubory.“

Vrchol v sobotu

Čermenské slavnosti svůj vrchol očekávají 23. června. Den zahájí Hecboj, tedy netradiční měření sil účastníků v zábavných disciplínách. Od 14 hodin pak podle Ryby začíná zábavné odpoledne s dílnami pro děti a řemeslným jarmarkem. Následuje Galaprogram slavností. „V tom letošním bude pět souborů. Představí se ty zahraniční ze Slovinska, Itálie a Slovenska, chybět nebude ani domácí soubor Jitřenka a soubor Jaro z Ústí nad Orlicí.“

Večer přijde na řadu imitátor Václav Faltus s iluzionistou Alešem Krejčím a následně koncert houslisty Pavla Šporcla s maďarskou cimbálovkou s názvem Gipsy Way Ensemble. Taky se chystá slavnostní ohňostroj a večer dotvoří country kapela Rentiers.

V roce 2015 se Čermenské slavnosti dostaly do programu Tvář Pardubického kraje. Ten zahrnuje nejvýznamnější kulturní a sportovní akce regionu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio