Černí pasažéři v pardubické MHD zaplatí o 500 korun vyšší pokutu než dosud

1. prosinec 2013

Jízda na černo se v pardubické městské dopravě prodraží. Dopravní podnik od 1. prosince zvyšuje pokutu za cestování bez jízdenky na 1500 korun, což je o 500 víc než dosud.

Přepravce věří, že se tak podaří snížit počet cestujících bez platné jízdenky. Těch zatím neubývá, potvrzuje ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

„V průběhu několika posledních let jsme zachytili průměrně kolem deseti tisíc černých pasažérů ročně. Asi 50 procent takto zachycených černých pasažérů je vyřešeno buď na místě, nebo do deseti dnů v rámci našeho zákaznického centra. Další polovina se řeší prostřednictvím agentury, které pohledávky odprodáváme,“ upřesnil ředitel.

Ve vozech pardubické městské hromadné dopravy kontroluje cestující osm revizorů. Vedoucí přepravní kontroly dopravního podniku Marcela Jirásková podotkla, že práce revizorů je hlavně psychicky velmi náročná.

„Když ve vlaku je průvodčí, tak na toho se nikdo nemračí, ale na revizory se mračí 90 procent lidí. Revizorka má přitom práci tak náročnou a dělá pro město to, že eliminuje lidi, kteří opravdu neplatí, oproti těm, co dají třeba čtyři tisíce za celoroční jízdenku,“ připomíná Jirásková.

autor: ba
Spustit audio