Čerpadla se měsíc nezastavila. Zámecký park ve Slatiňanech bojuje se suchem

1. květen 2020 08:30

Na zámku ve Slatiňanech se dočkali vysněného deště a poprvé za několik týdnů mohli vypnout čerpadla. Zámecký park je poničený suchem a v dubnu doteď nespadlo skoro nic. Zařadil se tam mezi vůbec nejsušší měsíce vůbec.

Momentálně se podle kastelána Jaroslava Bušty zavlažuje každý den: „Veškerá voda, která k nám do areálu přitéká přivaděčem z křižanovické přehrady se využívá na zalévání a jenom přebytky odtékají do jezírka. Denní náklad na vodu, která do areálu přitéká, je 500 korun. To je hodně špatný měsíc.“

Zavlažovací systém v zámeckém parku ve Slatiňanech

Pohledem do statistik kastelán zjistil, že loňský duben vypadal podobně, jenže loni byla na srážky velmi bohatá zima. „Letos byl únor taky celkem dobrý, ale teploty jsou vysoké, hodně foukal vítr, v kombinaci to terén vysušuje,“ doplňuje kastelán.

Stromy polykají stovky litrů vody

Celý zámecký park prošel velkou obnovou, je tam spousta nových rostlin, které potřebují víc vláhy. Jenom nových stromů je okolo 400, v loňském roce proto ve Slatiňanech pořídili cisternu a vodu rozváží v ní. „Ke každému stromu když se nalije padesát až sto litrů, tak to nějaký čas vydrží. Samozřejmě taky mulčujeme, aby tam nebyl výpar z toho okolního terénu, ale je toho prostě hodně. Záhony, které se vysazovaly, těch jsou tisíce metrů čtverečních,“ uzavírá Bušta.

Spustit audio

Související