Červeným baretům velí Ivo Zelinka. Mezi chrudimskými výsadkáři si plní sen

7. leden 2020

Do své funkce prorostl. Nejdřív chtěl velet výsadkové rotě. Že si ho mnozí pamatují jako zelenáče, bere jako výhodu. Podporučík Zelinka prý nebyl jiný než podplukovník Zelinka.

„Věci mi připadají stejně důležité. U výsadkářů si cením odhodlání jít přes překážky za každou cenu. Iniciativa je možná na nejnižším taktickém stupni stejně jako na generálním štábu v Praze,“ říká muž, který velení 43. výsadkového praporu v Chrudimi převzal v den svých narozenin.

Z letadla padá jako každý druhý

Velitel někdy může dělat to samé jako poslední kulometník. „Když jsou třeba padákové seskoky, provádím identické věci. Celý den jsem na letišti, balím padáky, připravuju si výstroj a podobně. Taktické cvičení v lese začíná pro všechny stejně, kdy vypadneme z letadla. Pak samozřejmě už řídím taktickou činnost a komunikuji s nadřízenými stupni. Působím víc jako dirigent orchestru.“

Náborový billboard chrudimských výsadkářů

Ivo Zelinka taky poslední dobou zásadně proměnil komunikaci jednotky navenek. „Oproti běžným armádním jednotkám máme vlastní výběrové řízení, které udělá 50-60 procent uchazečů. Mladé kluky a holky oslovíme jedině přes sociální sítě a masmédia. Teď třeba pokračuje soutěž o můj baret,“ usmívá se. V Chrudimi momentálně vzniká nový výsadkový pluk. Už začal přijímat první uchazeče.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.