Češi a Slováci spolu vyrobí vojenský radar. Zakázka má přinést stovky pracovních míst

14. březen 2014

Pardubičtí technici vyvíjejí spolu s dalšíi čtyřmi firmami s Česka a Slovenska vojenský radar. Chtějí ho dodat české i slovenské armádě. České ministerstvo obrany zvažuje nákup pěti nových radarů za téměř 1,3 miliardy korun. Díky zakázkám by mohly vzniknout stovky pracovních míst.

„Taková zakázka znamená nějakých 500 nebo 600 pracovních míst,“ říká ředitel společnosti pardubické společnosti Retia Petr Novák.

Část nákladů by se díky tomu vrátila do státního rozpočtu. „Platíme za své zaměstnance odvody, jsme tady zdanění. Naši zaměstnanci platí odvody, platí daně,“ dodal Novák.

Memorandum o spolupráci podepsalo pět podniků z Česka a Slovenka. Firmy z obou stran hranice spolupracují na vojensko-průmyslovém projektu poprvé od rozdělení federace.

Nový česko-slovenský radar má být schopen odhalit cíl o ploše alespoň metr čtvereční na vzdálenost až 250 kilometrů. Přinese tak významné zkvalitnění v oblasti zabezpečení vojenského i civilního letového provozu nad Českou i Slovenskou republikou.

Oproti současným radarům má být operativnější. Současná souprava se převáží na sedmi nákladních autech a k její montáži je třeba jeřáb. Nový radar se vejde do jednoho nákladního kontejneru.

Připravený má být k provozu za 10 minut, současný armádní radar P-37 potřebuje 24 hodin. Měřit má nejen polohu, ale i výšku objektu.

Armádní radar P-37
autoři: van , ZAL
Spustit audio