Češi jsou přeborníci v placení kartou. Používejte ji bezpečně

25. září 2017

Češi si oblíbili bezkontaktní a internetové platby, které jsou nesdílnou součástí dnešní doby. Přesto stále mnoho uživatelů neovládá bezpečné zacházení při nákupech a výběrech z bankomatů.

V případě zneužití karet může pomoci sdružení pro bankovní karty, které je na trhu od roku 1992 a jeho cílem je koordinace a rozvíjení oblasti platebních karet a souvisejících technologií na českém trhu. Základem je bezpečnost a prevence.

Česko patří k nejlépe vybaveným zemím a trhům v oblasti a prevence monitoringu, ať už na bankomaty nebo platební terminály. Přesto se stane, že dojde ke zneužití karty v cizí prospěch.

Co je to skimming

Jednou z možností je skimming. Tímto termínem označujeme kopírování platebních karet pomocí speciálního snímacího zařízení, které pachatelé umísťují přímo na bankomaty peněžních ústavů. Zloději pak získají informace, díky kterým se mohou pokusit odcizit peníze z účtu poškozeného.

„Většinu případů neoprávněného používání bankovní karty řešíme spolu s policií a platí zde, že klient, který je nějakým způsobem dotčen nelegální činností, samozřejmě o své peníze nepřijde. Klienti tuzemských bank se v tomto směru nemusí obávat jakékoliv ztráty finančních prostředků, banky se vždy postaví na jejich stranu,“ ujišťuje Roman Kotlán.

5 pravidel, jak bezpečně vybírat z bankomatu
  1. Prohlédněte si vždy bankomat, ze kterého chcete vybírat.

  2. Při zadávání PIN dbejte na to, aby nikdo za zády či odjinud nemohl PIN odpozorovat.

  3. Pokud se bankomat chová nestandardně nebo je na něm připevněno nějaké neobvyklé přídavné zařízení, informujte banku nebo policii. Z bankomatu nevybírejte.

  4. V případě problémů při výběru nepřijímejte v žádném případě „pomoc“ cizích osob (např. rady na opakované zadání PIN).

  5. V případě, že bankomat nevydá bankovky, zkontrolujte pro jistotu, zda nebyl na výdejní otvor instalován falešný kryt.

Bankomat (ilustrační foto)

Děti nemusí mít plné kapsy drobných

Sdružení doporučuje, aby s platebními kartami uměly zacházet děti a dospívající mládež, samozřejmě přiměřeně. “Pokud už rodiče svému potomkovi svěří kartu, měli by mu dát základní informace. Je to také o důvěře, jak bude s penězi hospodařit. V dnešní době mají velcí vydavatelé bank na českém trhu celou řadu možností, jak vyjít vstříc i dětem ze základní školy. Navíc platební elektronické prostředky jsou sdílené i s dalšími službami, jako jsou knihovny, veřejná doprava a podobně,“ připomíná Kotlán.

Neotírejte čip o oblečení

Někdy se stane, že při placení kartou nám terminál hlásí chybu. Může to být znečištěným čipem, který se v rychlosti snažíme vyčistit tak, že ho třeme o oblečení. „Takový způsob určitě nedoporučuji, při tření o textil vznikne statická elektřina a může dojít i k tomu, že se zkratuje celý platební terminál. Pokud tedy chcete cokoliv odstranit z čipu, tak jednoduše svojí vlastní kůží,“ usmívá se výkonný ředitel SBK.

autor: RIH
Spustit audio