Česká Třebová zlepší protipovodňová opatření, odolají stoleté vodě

10. duben 2017 11:29

Výstavba protipovodňových opatření v České Třebové má zelenou. Město se dohodlo s Povodím Labe a vydalo už i stavební povolení. Co všechno by se mělo změnit a jak by to mělo Českou Třebovou ochránit?

Jde hlavně o vyztužení koryta řeky říčky Třebovky, aby bylo pevnější a odolalo tak i velké vodě se silným průtokem, měly by se opravit i náspy a protipovodňové valy. Asi největší změnou, bude přestavba jezu u domova důchodců. Tam bude postavený takzvaný splaz - tedy nebude to klasický splav, kde vody padá přes okraj dolů, ale teče po nakloněné rovině - je to i kvůli tomu, aby mohly ryby řekou migrovat proti proudu.

Opatření by měla město chránit před stoletou vodou. Neměla by se tak opakovat situace z roku 1997. Před dvaceti lety zasáhly povodně kromě Moravy i města ve východních Čechách: Ústí nad Orlicí, Choceň, Žamberk… I v České Třebové byly zaplavené domy, zahrady a ulice.

Prvním velkým protipovodňovým opatřením na Třebovce bylo zpevnění a oprava hráze rybníku Hvězda, pak se stavělo například i v Dlouhé Třebové. V samotné Třebové by se mohlo začít stavět a budovat už příští rok.

Varování před dalšími nebezpečími

Česká Třebová je železniční uzel a po dráze jsou přepravované nejrůznější (někdy i nebezpečné) náklady, ať už jde o různé chemikálie, nebo třeba vojenskou techniku a munici. Radnice proto chce zřídit varovný systém, který by při případných nehodách na nádraží informoval obyvatele o tom, co se stalo, jak se mají zachovat, atd.

Varování by bylo jednak z pouličních tlampačů, ale také formou SMS nebo e-mailu. Podobnou formou už v České Třebové funguje tzv. mobilní rozhlas, který obyvatele ale informuje i o různých kulturních akcích, událostech a podobně.

autor: zen
Spustit audio