České děti jsou přeborníci v pití alkoholu. Může jim to nenávratně zničit zdraví

7. červenec 2016

České děti pijí nejvíce v Evropě a nikomu to nepřipadá zvláštní. Až tisícovka dětí ročně končí kvůli silné podnapilosti na jednotkách intenzivní péče. Právě letní prázdniny jsou časem, kdy se s alkoholem nejvíc experimentuje.

O důsledcích jsme si v rozhlasové Radioporadně povídali s primářem dětského oddělení Pardubické krajské nemocnice Mariánem Šenkeříkem.

Na předních příčkách největších dětských pijáků jsou po Češích mladí Dánové a Němci. Naše společnost je vůči alkoholu velmi benevolentní. „Dát si lahvinku a být lehce opilý nevnímáme jako prohřešek,“ říká Marián Šenkeřík.

Alkohol vážně poškozuje dítěti mozek

Proč je alkohol pro děti nebezpečný? „Pamatujete si na Maxipsa Fíka? Stále rostl, a když pak vypil soudek piva, přestal,“ uvádí Marián Šenkeřík s tím, že alkohol zpomaluje růst. Dále má vliv na vývoj mozku.

„Kvůli alkoholu nevzniknou spojení mezi jednotlivými centry mozku. Naruší se vyšší nervová činnost. V praxi se to projeví třeba při počítání složitějších příkladů nebo v sociálním chování,“ říká Marián Šenkeřík. Kdo pije od raného věku, má prokazatelně nižší výkonost ve všech směrech.

Čtěte také

Pozor! Neznamená to, že dosažení plnoletosti je mladý člověk mimo nebezpečí. Mozek se vyvíjí až do pětadvaceti let. Navíc u dětí vzniká závislost na alkoholu mnohonásobně rychleji než u dospělých. „Dříve u nich nastupuje cirhóza jater, poškození psychiky. Výrazně si zkracují život,“ varuje Marián Šenkeřík.

Tvrdý alkohol může zabít

Naštěstí děti, které končí na jednotce intenzivní péče Nemocnice Pardubice, nejsou alkoholici. Jsou spíš obětí jednorázové epizody. Sejde se parta, sežene láhev s pitím a na lavičce stranou od lidí zkouší, jaké to je, se opít. „Například se vsadí a dítě pak vypije půl litru tvrdého alkoholu na ex. Dopije a padne do bezvědomí. Taková dávka může způsobit a zástavu dechu,“ vysvětluje Marián Šenkeřík.

Co potom? Postupujeme stejně, jako při jakékoliv ztrátě vědomí. Kontaktujeme záchrannou službu a začneme oživovat. „Jakmile se dítě nedaří probudit a nereaguje, na nic nečekáme a voláme o pomoc,“ radí Marián Šenkeřík.

Akutní otrava alkoholem nijak léčit nelze. Lékaři v nemocnici hlídají komplikace, a aby pacient nevdechnul zvratky. U dětí ještě může dojít k výraznému poklesu krevního cukru. „To může vyvolat závažné poškození mozku, proto jim podáváme infuzi s cukrem. Při silné dávce alkoholu jde opravdu o ohrožení života,“ uzavírá téma Marián Šenkeřík.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.