České farmaceutické muzeum v Kuksu pečuje také o vzácné knihy s lékařskými recepty ze 17. století

27. leden 2022 08:26

Do Českého farmaceutického muzea v Kuksu se po zrestaurování vrátily vzácné receptáře. Jde o knihy ze 17. století plné návodů na výrobu léčiv té doby, které míchali lékárníci nemocným. Zjistit ze starých stránek, co se tehdy používalo třeba na bolesti kloubů, hlavy nebo i vážných onemocnění, je pro pracovníky muzea úkol do dalších let.  

Čtěte také

Nad dvěma balíčky stojíme spolu s Ladislavou Valáškovou. „Jeden balíček je menší, ten má formát takové trošku větší pohlednice. Obsahuje asi 40 stránek. A tohle je receptář pocházející z konce 17. století. Je od lékaře nebo lékárníka, to nevíme přesně, dokonce tu máme na jedné straně i snad jeho portrét.

„A jsou tu poměrně hustě zaznamenané recepty, které jsou tedy doplněny i o takzvané alchymistické značky. To byly zkratky, které se v té době používaly. Šlo buď o léčiva nebo nějaké chemické prvky známé v té době. Možná šlo i o nějaká astronomická označení.

Šlo o nějaký zápisník nebo to bylo opravdu psáno jako kniha či sbírka recepisů? „Byl to receptář. A receptáže byly běžnou součástí lékárnické praxe už od středověku. Tam si zapisovali lékárníci nebo lékárny recepty, které při své praxi připravovali.

„Dalo by se říct, že potom, co začaly vycházet lékopisy, tedy normy, schválené státem nebo panovníkem, tak tam byly recepty oficiální. Kdežto v takovém receptáři byly recepty neoficiální a opravdu se vyskytovaly až do 20. století.

Čtěte také

Šlo tedy o neoficiální recepty. Takže tam můžeme najít třeba i myší ocásky nebo podobné ingredience? „Myší ocásky přímo ne, ale léčiva živočišného původu se běžně používaly. V barokní lékárně na Kuksu se opravdu ve starých léčivkách nacházely léčiva živočišného původu, která byla součástí materia medica onoho období.

„Například lidská lebka nebo kousky jeleního srdce. Tam ten obsah byl poměrně široký, dodává s úsměvem Ladislava Valášková.

Tyto vzácné receptáře nebudou teď uloženy do depozitářů, ale poslouží dalšímu bádání. Pracovníky Českého farmaceutického muzea v Kuksu teď totiž čeká jejich překlad a přepis.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související