Českému rozhlasu na posluchačích záleží, 1. září spustí pět nových VKV vysílačů

31. srpen 2017

„Spuštěním VKV vysílačů pro ČRo Plus a ČRo Pardubice naše snaha nekončí. Budeme i nadále usilovat o pokrytí dalších území,“ konstatoval ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

Český rozhlas se dlouhodobě snaží pro své posluchače přinést nejlepší servis i z pohledu techniky. 1. září proto na základě individuálních oprávnění, které získal od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), spustí hned v pěti lokalitách nové vysílače v pásmu VKV/FM. Nových vysílačů se dočká jak Český rozhlas Pardubice, tak i stanice Plus, jež trvale navyšuje poslechovost a získává si přízeň širokého publika o kvalitní publicistiku.

U stanice Plus se jedná o vysílač Ústí nad Labem z lokality Klíše, který bude spuštěn v 10.00 na kmitočtu 93,9 MHz s výkonem 100W ERP, a vysílač Velké Opatovice z lokality Jevíčko, který bude spuštěn v 11.00 na kmitočtu 101,5 MHz s výkonem 200W ERP. Stanice ČRo Pardubice nabídne nově pro své posluchače vysílač Velké Opatovice z lokality Jevíčko, který bude spuštěn v 11.00 na kmitočtu 93,7 MHz s výkonem 100W ERP. Dále to bude vysílač Žamberk z lokality Na Rozálce, který bude spuštěn ve 12.00 na kmitočtu 103,3 MHz s výkonem 100W ERP, a konečně vysílač Vysoké Mýto z lokality Vodárna, který bude spuštěn ve 13.00 na kmitočtu 88,9 MHz s výkonem 200W ERP.

„Tímto krokem postupuje Český rozhlas dále ve snaze o dostupnost stanice ČRo Plus co nejširšímu okruhu posluchačů. Spuštěním VKV vysílačů pro ČRo Plus a ČRo Pardubice však naše snaha nekončí. Budeme i nadále usilovat o pokrytí dalších území,“ konstatoval ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka. Z pohledu techniky jsou pro Český rozhlas v následujících měsících klíčové zejména chystané vysílače, které budou šířit signál pozemního digitálního rádia DAB+. Technologie bude do konce listopadu spuštěna v Brně, Ostravě a Plzni. Velký zásah se počítá zejména v Moravskoslezském kraji právě díky vysílači Hošťálkovice. Prakticky pokrytá bude i středočeská a západočeská dálnice D5.

autor: lukpo
Spustit audio