ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ -PLZEŇ

1. září 2014

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 2.ZÁŘÍ se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme z Plzně. Příběh hraběnky Micuko Městečko Poběžovice v západočeském pohraničí je dnes bezvýznamnou obcí. Od roku 1864 ovšem patřilo poběžovické panství přednímu evropskému šlechtickému rodu Coudenhove - Kalergi. Díky tomu zde od počátku 20-tého století žila první Japonka provdaná do Evropy - exotická dáma s romantickým osudem - hraběnka Micuko přezdívaná také "matka Evropy".

Micu - dcera obchodníka
V roce 1874 se narodila v rodině pana Aojamy, obchodníka s olejem a starožitnostmi, dcera Micuko. Nikoho přitom ani ve snu nenapadlo, jaká budoucnost ji čeká. Rakousko-uherský diplomat Heinrich Coudenhove - Kalergi (1859-1906) přijíždí do Tokia v roce 1891. Seznamuje se s mladičkou Micuko a o rok později vstoupí do manželství. Do té doby zcela uzavřené Japonsko se sice v období nazývaném Meidži pomaloučku otevírá světu, ovšem sňatek uzavřený napříč oběma kulturami bylo nepochybně průlomem do starých japonských tradic a představ. (Šuškalo se dokonce o tom, že souhlas nevěstina otce získal Heinrich zaplacením jeho dluhů.) Roku 1896 odplouvají manželé už se dvěma malými syny do Evropy a natrvalo se usadí na rodovém sídle v západočeských Poběžovicích.

Exotická paní domu - matka Evropy
Rodina paní Micuko se postupně rozrostla o dalších 5 potomků. Bohužel otec Heinrich náhle umírá. Micuko spravuje sama poběžovické panství a zajistí dětem prvotřídní vzdělání. Nejstarší syn Hans (1893 - 1965) se stal držitelem rodového majetku. Bohužel jako stoupenec henleinovců musel z vlasti odejít na základě Benešových dekretů po druhé světové válce. Druhorozený syn Richard (1894-1972) je považován bezmála za zakladatele Evropské unie. Byl totiž iniciátorem tzv. Panevropského hnutí, které položilo základ budoucímu sjednocení kontinentu. Také proto se hraběnce Micuko někdy přezdívá "matka Evropy."

Závěr života
Hraběnka Micuko se po roce 1918 natrvalo přestěhovala do vily v Mödlingu u Vídně, kde žila v ústraní se svou dcerou Olgou. Ta jediná z dětí se neprovdala a stala se ošetřovatelkou nemocné matky. Micuko zemřela 28. srpna 1941.

Romantický příběh žije dál
Japonci se v posledních letech zajímají o osudy své krajanky. Její romantický životní příběh zpracovali v několika filmech, knihách a nespočtu novinových článcích. V roce 2002 byla v Tokiu instalována na ploše 900 m2 rozsáhlá putovní výstava, kterou navštívilo 170 000 lidí. Expozici připravovala japanoložka Vlasta Čiháková-Noshiro, která se více než dvacet let zabývá studiem osudů polozapomenuté hraběnky Micuko a připravuje k českému vydání knihu. Vlasta Čiháková - Noshiro bude také hlavní průvodkyní pořadu o hraběnce Micuko. V cyklu Česko - země neznámá ho vysílá Český rozhlas na svých regionálních stanicích 2. září 2007. Pořad připravila redaktorka Českého rozhlasu Plzeň Petra Kunová.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.