ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ - PLZEŇ

1. září 2014

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 30.PROSINCE se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme z Plzně . Příběh Chebského městského státu. Chebsko - nejzápadnější výspa Čech je územím odedávna přirozeně ohraničeným Smrčinami, Krušnými horami a Slavkovským lesem. Dodnes si zachovává určitou specifičnost. Ta je zřejmě pozůstatkem slavné minulosti tohoto území. Ve 14. století se tu totiž zformoval zvláštní územně - správní útvar, který nemá v pozdně středověkých Čechách obdobu. Historikové ho označují jako "Chebský městský stát".

Chebsko "říšské" nebo "české"?
Vzniku "městského státu" bezprostředně předcházela jiná slavná perioda. Více než sto let Chebsko vlastnila a ovládala mocná dynastie Štaufů, která se snažila využívat podporu říšských panovníků. Vedle toho ale také sílí vliv samotného města Chebu, které se stává přirozeným mocenským centrem. Od samého počátku se Cheb orientuje především na spolupráci s nejmocnějším sousedem - Českým královstvím. Celá oblast se tak v mocenských tahanicích ocitá střídavě pod říšskou i českou vládou. Rozhodující zlom přichází až v okamžiku, kdy český král Jan Lucemburský pomůže uchazeči o říšský trůn Ludvíku Bavorovi vyhrát bitvu u Mühldorfu (1322). Vděčný Ludvík pak předal Chebsko českému králi coby dlouhodobou říšskou zástavu.

Pod ochranou Lucemburků
Město Cheb se stává nejmocnějším činitelem v oblasti. Začíná budovat vlastní teritorium, které do husitských válek získá všechny podstatné znaky obdobných městských útvarů v německých nebo později švýcarských oblastech Říše. Úspěch spočíval i v tom, že Cheb prozíravě přenechal okrajové oblasti silnějším vládcům a rodům z říšského okolí a sám se soustředil především na ovládnutí chebské kotliny. Mocenský vliv českých panovníků na Chebsku postupně slábne a už před husitským obdobím ztrácí reálnou možnost výrazně zbrzdit sílící autonomii městského teritoria. Zmatky za husitských válek pak završily vývoj směřující k autonomii Chebska

Městský stát
Chebským měšťanům se dlouhodobým úsilím a obratnou diplomacií podařilo vytvořit jeden z nejrozsáhlejších městských států Říše. Útvar, který neměl v pozdně středověkých Čechách obdobu, šikovně balancoval mezi říšským ústředím a českým královstvím. Svoji autonomii si udržel až do třicetileté války. Integrální součástí zemí Koruny české se pak Chebsko stalo až na počátku 18. století.

Logo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.