Československá obec legionářská stále opravuje chátrající Larischovu vilu v Pardubicích

4. prosinec 2017

Pietní místo pardubický Zámeček má za sebou pohnutou historii. Za II. světové války v Larischově vile vyslýchali a mučili české vlastence. Ze dveří novorenesančního Zámečku vycházeli na nedaleké popraviště obyvatelé vypálených Ležáků. Kulturní památka se zapsala do dějin jako jedno z krvavých míst Heydrichiády.

Larischovu vilu má v majetku Československá obec legionářská, která chce v těchto místech vybudovat muzeum heydrichiády. Návrh na oživení vily je hotový, kulturní památka se v současné době začíná připravovat na svou opravu.

Autorem návrhu na oživení domu je architekt Lukáš Hudák. „Teď jsme v prvních krocích záchrany, alespoň věžičky, podlah a té rekonstrukce. Na to, co bychom si měli uchovávat, je málo peněz a nebýt dobrovolníků, tak takovéhle objekty by byly zašlapány a možná i zdemolovány.“

Oprava vily bude stát desítky milionů korun, není ale možné čerpat z evropských dotací, vila totiž není národní kulturní památkou, a tak se musí spolehnout na státní zdroje. Pardubický kraj investoval už 750 tisíc korun na odstranění akutních havarijních věcí a také opravu střešní krytiny. Město zatím přispělo částkou půl milionu korun, a ministerstvo kultury poskytlo necelé 3 miliony korun. Československá obec legionářská také v nejbližší době vyhlásí veřejnou sbírku.

Centrum pro mládež i přednášky

Podle předběžného odhadu by do čtyř let mohlo z Larischovy vily vzniknout důstojné pietní místo s muzeem Heydrichiády, měl by tam být i konferenční a přednáškový sál a také zázemí pro nejrůznější spolky.

Pohled do sálů Larischovy vily

„Chceme, aby to bylo takové centrum pro mládež, kde budou moci v různých expozicích zjistit historické souvislosti. Venku v lesoparku navíc vznikne dětské hřiště a cvičiště, které bude postavené tak, aby připomínalo výcvik našich parašutistů ve Velké Británii nebo ve Skotsku. Měl by to být takový komplex, kde se děti něco dozvědí a zároveň si i něco vyzkouší,“ říká správce pardubického Zámečku František Bobek. 

Plánů má Československá obec legionářská daleko víc, své zázemí by mohl najít u Larischovy vily i Legiovlak a také v současné době probíhají jednání o tom, že by došlo k propojení mezi vilou a památníkem Zámeček - tedy místem, kde nacisté české vlastence popravovali. Obě pietní místa jsou kousek od sebe, ale není mezi nimi přímá cesta.

Spustit audio