Československý filmový festival v Izraeli

26. srpen 2018

V šesti izraelských městech probíhá Československý filmový festival a je o něj velký zájem. Sté výročí narození dirigenta a hudebního skladatele Leonarda Bernsteina. Biblické „Miluj bližního svého“ platí i pro ochranu přírody.

V šesti izraelských městech v těchto dnech probíhá 9. ročník Československého filmového festivalu. Divákům nabízí to nejlepší z československé kinematografie. Organizátorem akce je České centrum v Izraeli. S jeho ředitelem Robertem Mikolášem natáčela Terezie Jirásková.

Včera si hudby milovný svět připomenul sté výročí narození vynikajícího dirigenta a hudebního skladatele Leonarda Bernsteina. Narodil se v USA do rodiny ukrajinských Židů. Svou hudební kariéru odstartoval 14. listopadu 1943 kdy doslova fenomenálně „zaskočil“ za nemocného Bruna Waltera u Newyorské filharmonie.

03481733.jpeg

V letech 1958–1969 kdy se stal hudebním ředitelem Newyorské filharmonie. Mnohokrát navštívil Izrael. Poprvé to bylo roku 1947, kdy přijal pozvání Palestinského orchestru a přijel do Jeruzaléma v tehdejší, ještě britské mandátní Palestině.

Svému příteli o tom napsal : "V těchto lidech je síla i oddanost, jež jsou obdivuhodné. Nikdy si nedají tuto zemi vzít, to by raději nejdřív zemřeli. A jejich zem je krásná tak, že se to nedá popsat." Jeho osobnost nám připomene Daniela Brůhová.

Příkaz z biblické Třetí knihy Mojžíšovy „miluj bližního svého jako sebe sama" představuje univerzální mravní poselství hebrejské Bible. Věta, kterou jsme navyklí spojovat s čistě mezilidskými vztahy, však má v židovské tradici obecnější význam. Bude o něm můluvit Leo Pavlát.

Leo Pavlát

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio