Českotřebovské sídliště Borek ožilo sportovním odpolednem. Akce byla součástí programu prevence kriminality

31. říjen 2018

Kdo si hraje, nezlobí. Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež na sídlišti Borek připravilo sportovní odpoledne pro místní děti. Soutěžily v několika disciplínách a nakonec na ně čekala odměna. Akce byla součástí programu prevence kriminality.

“Jsem za to rád, že pro nás něco dělají, že nás nenechají jen tak, dělat si co chceme.”

Třináctiletý Kristián bydlí na sídlišti Borek odmalička. Sportovních disciplín se zúčastnil a jako odměnu si vybral plyšáka pro svou malou sestru. Děti měly za úkol třeba házet kroužky a strefit se na dřevěnou laťku. To si zkusila i osmiletá Adriana:

“Házely se kroužky na tyčku. Trefila jsem tři!”

- Můžu si to taky vyzkoušet? Není ještě konec soutěže? Kde mám stát?

“Podle toho, jak jste velká. Klidně tam, kde jste.”

(hází)

- No. Tohle asi nemá cenu. Netrefila jsem ani jeden kroužek. Řekni mi, proč ses zapojila do toho, abys stála na tomto stanovišti?

“Mě to baví s dětma.”

Prevence kriminality

Třináctiletá Daniela má na starost jedno ze stanovišť. Když děti úkol splní, zapíše jim to do kartičky. I na plnění ostatních úkolů dohlíželi starší klienti nízkoprahového zařízení. Pokračuje sociální pracovník Jan Holub:

“Snažíme se zapojit i starší děti. V podstatě na všech stanovištích pomáhají starší děcka ze sídliště. Letos jsme jich připravili pět a děti na nich plní různé úkoly. Ten, kdo je splní, dostane malou odměnu.”

Jaké ty úkoly letos byly?

“Děti skáčou do dálky, na druhém stanovišti mají fotbalový slalom a musí kličkovat mezi překážkami. Na třetím stanovišti se trefují do vyhraničeného prostoru balónky, na čtvrtém dostanou pingpongový míček a lžičku a mají projít krátkou dráhu. Na posledním stanovišti trefují tyčku kroužky.”

Víte, kolika dětem jste dali kartičky a kolik se jich tím pádem přihlásilo?

“Vyrobili jsme 52 kartiček a myslím, že jsme určitě všechny vydali.”

Jaké akce teď na podzim pro děti ještě chystáte?

“Do konce roku plánujeme dvě akce. Pravděpodobně v listopadu bychom rádi uspořádali malý halový turnaj ve fotbalu. Z dětí na sídlišti určitě tak čtyři až pět týmů sestavíme. A potom někdy na začátku prosince uděláme v našem centru turnaj v deskových hrách. Něco jednoduchého – piškvorky, Člověče nezlob se, nedeskový stolní fotbal, aj. ”

V rámci fotbalového turnaj budou místní děti soutěžit mezi sebou?

“Týmy vystavíme z místních dětí. Pokusím se sestavit skupiny tak, aby byly vyrovnané.”

Místní děti hodně hrají fotbal? Zajímá je to?

“Určitě. Jen tu máme problém s tím, že na sídlišti nemáme fotbalové hřiště. Chodí tedy hrát do města, nebo se dá jít i do haly. My se snažíme domluvit se zdejší praktickou školou, abychom teď na podzim mohli chodit alespoň do jejich malé tělocvičny trénovat.”

autor: SOB
Spustit audio