Český tolar znovu dobývá svět. Pardubická výstava sklízí chválu daleko za hranicemi

13. listopad 2019

Tady jde o peníze. Příběh mincí momentálně poznávají lidé třeba až v daleké Paříži. Za expozicí o tolarech přitom stojí Východočeské muzeum v Pardubicích a Univerzita Pardubice.

Výstava funguje doslova po celém světě. Skoro každá země totiž má historii své národní měny nějak spojenou s tolarem anebo dolarem. „Největší úspěch jsme čekali v USA. Ale překvapila nás reakce v Mexiku, kde výstava putuje. Téma je nadčasové a univerzální. Nejdřív jsme museli vymyslet, jak výstavu technicky dopravit na vzdálená místa a jak ji tam nainstalovat,“ říká její autor Petr Vorel.

Kulatiny v roce 2020

Dějiny tolaru trvají už 500 let. „Ražbu v Jáchymově legalizovalo usnesení českého zemského sněmu 9. ledna 1520. Podle místa původu se nazýval Joachimsthaler, zkráceně thaler anebo tolar. Toto označení se později začalo užívat pro všechny velké stříbrné mince podobných parametrů, včetně španělských koloniálních ražeb. Jméno následně v anglické verzi dollar přejaly pro svou měnu koncem 18. století i USA."

Tomáš Libánek a Petr Vorel

Východočeské muzeum výstavu využívá zároveň jako pozvánku na chystanou novou numismatickou expozici s řadou interaktivních prvků ve sklepení pardubického zámku. „Máme rozsáhlou numismatickou kolekci, která mapuje tradici českého mincovnictví. Brzy představíme to nejlepší z naší sbírky včetně denárového pokladu z Chýště,“ dodává ředitel muzea Tomáš Libánek.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související