Českých učňů je nedostatek. V Králíkách je nahrazují Poláci

14. říjen 2019 06:10

Na středním odborném učilišti opravárenském v Králíkách na Orlickoústecku je stále víc slyšet polština. Ke státním hranicím je to totiž jen pár set metrů a podobně zaměřená škola na polské straně chybí. První žáci ze sousední země zasedli do lavic před dvěma lety, letos jich přibylo 12.

Jakub nastoupil v září do prvního ročníku oboru opravář zemědělských strojů. Škola je podle něj velmi dobrá, s češtinou žáci problémy nemají. Rozumí velmi dobře a nepotřebují už ani překládat.

Aby rozuměli základním věcem, škola pro ně zorganizovala dvoutýdenní kurz češtiny, říká ředitelka Petra Doubravová. „Rozumí dobře, s tím mluvením to bude ještě chviličku trvat, my jsme jim zorganizovali před začátkem školního roku jazykový kurz, aby získali trošku povědomí o těch termínech a povelech ve třídách a aby se trošku v češtině přiblížili, protože musí pojmout látku v českém jazyce.“

Kdokoli může studovat kdekoli

Žáků z Polska je na učilišti už celkem čtrnáct, škole se tak povedlo alespoň částečně kompenzovat dlouhodobý úbytek studentů. „V rámci Evropské unie může studovat kdokoliv kdekoliv. Pomohli jsme si tím značně, stav žáků si udržujeme tak nějak na hranici. Ten nápad se zrodil asi v roce 2014, legislativa tomu nebránila, tak jsme zkusili oslovit dvě nejbližší školy a klaplo to. Nejprve se dvěma žáky a teď už jich máme čtrnáct,“ říká ředitelka učiliště.

Žáci jsou umístěni po šesti ve dvou třídách. Někteří z nich využívají i místní internát. „Jezdíme různě, přes týden jsme na internátě a na víkend se vracíme domů a v neděli zase přijíždíme,“ říká polský student Jakub.

Letos chce škola oslovit další žáky z dvacet kilometrů vzdáleného Domaškova. „Pořádáme Den otevřených dveří, který je určen primárně základním školám a jednou ze základních škol bude škola z Domaškova. Nechci předbíhat, ale pokud poptávka z jejich strany bude, tak my je odmítat nebudeme,“ dodává Petra Doubravová.

Střední školy loni v Pardubickém kraji loni navštěvovalo víc než 230 dětí ze zahraničí. Nejčastěji z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související