Cesta za snem měří 2222 kilometrů a trvá 111 hodin. Jet můžou doslova všichni

21. červenec 2022

Handy Cyklo Maraton usiluje o propojení zdravých lidí s těmi, kteří takové štěstí neměli. Právě handicapovaní tak dostávají další vzkaz, že je většinová společnost bere.

Jubilejní 10. ročník téhle sportovní akce začíná v úterý 26. července.

Týmové štafety čtyř nebo osmičlenných smíšených družstev vyjedou z Prahy a během pár dní obkrouží republiku včetně Pardubického kraje. Letošním tématem jsou rozhledny. Každá sestava v Pelotonu Naděje musí počítat minimálně s jedním handicapovaným. „Závod se dá komplet sledovat na webu Cesta za snem. Uvidíte tam pohyb všech týmů. Naše fanoušky zveme na sociální sítě Nadace LR, kde budeme neustále přidávat nové příspěvky. Máme s sebou skvělý doprovodný tým a lidé díky němu budou s námi na trati. Jakmile parta funguje, dokážeme úplně všechno,“ říká odhodlaně kapitán cyklotýmu Nadace Lenky a Romana Šmidberských Jan Kubelka.

Obrna, no a co!

Patronem zmíněného týmu bude Michal Tereska. „Je to zvláštní. Nevím, co si mám představit a těším se. Trénink je v plném proudu, tak pojďme na to. Trochu se s týmem projedu a budu fandit. Už mě svrbí ruce. Nejradši ze sportu mám hokej, pak taky basket a atletiku,“ popisuje.

Co vůbec Míša musel v životě zvládnout, líčí jeho otec: „Narodil se dva měsíce před termínem porodu s dětskou mozkovou obrnou. Diagnózu jsme se dozvěděli hned a začalo se cvičit a makat na jeho stavu. Vojenským drilem jsme z ležáka udělali kluka, který je začleněný do všemožných sportů a aktivit včetně adrenalinových běhů. Míša je i vozíčkářský youtuber, který na svém kanálu Obrna, no a co ukazuje, že i na vozíku se dá normálně žít.

Zaměřujeme se na rodiny s podobným osudem. Aby se nestyděly za to, co se stalo, protože za to nemůžou. Každé dítě chce být hlavně dítětem.“

Spustit audio

Související