Cestami po horách i mořích s dobrodruhem a fotografem Oldřichem Šlegrem. Aktivní i přes handicap

První, co vás při poslechu dalšího vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem zaujme na osobnosti mého hosta u mikrofonu bude asi hlas. Přesněji barva, sytost a síla hlasu. A možná budete mít stejný pocit, jako jsem měl v prvním okamžiku já - slyším inspektora Kojaka nebo komisaře Moulina? 

Narozdíl od vás ale já muže s hlasem nesmírně podobným hlasu herce Miroslava Moravce, který propůjčoval svoje dabérské mistrovství oblíbeným zahraničním hercům, měl v ten okamžik před sebou. Oldřicha Šlegra ze Dvora Králové nad Labem bych si ale s Miroslavem Moravcem klidně spletl. Mimochodem - také o tom je v pořadu řeč.

Cestovatel, horolezec, dobrodruh

Ale jsme na rozhlasových vlnách na cestách a host pořadu Oldřich Šlegr má svět procestovaný pořádně. Devětkrát Nepál, Tibet a další místa v Asii, Jižní Amerika, Kamčatka nebo Grónsko - musím pokračovat? Myslím, že už jsem dost napověděl, jak zajímavé jsou zážitky muže, který umí i poutavě vyprávět.

Mimo jiné třeba uslyšíte, jestli se povedlo, aby si Oldřich Šlegr mohl smýt všechny hříchy na nejposvátnější tibetské hoře Kailáš.

Fotograf u zrodu filmového festivalu

Někteří z vás posluchačů možná znáte Oldřicha Šlegra i jako výtečného fotografa. V roce 2002 získal například zvláštní cenu World Adventure Photo.

Čtěte také

Jeho snímky hor, přírody i tváře obyvatel různých koutů světa zdobí nejen kalendáře, ale také interiéry mnoha obdivovatelů kvalitní fotografie.

Jak vznikají takové fotografie, s čím se dá prorazit na stránky prestižního časopisu National Geographic, čím jsou pro fotografa stíny a světlo - i to jsou témata rozhovoru s Oldřichem Šlegrem.

A od fotografování už asi nebylo daleko k tomu, že i Oldřich Šlegr horolezec byl u zrodu Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují.

Pískař a prvovýstup

Cestovat budeme tentokrát i po horách. Pískovcové Adršpašské skály by mohly vyprávět jak poprvé lidé lezli cestou "Kuplířská" a byl mezi nimi právě i Oldřich Šlegr.

Káva s cestovatelem Oldřichem Šlégrem

Podrobným popisem této lezecké cesty ze zdrojů Českého horolezeckého svazu jsem hosta u mikrofonu Českého rozhlasu trochu překvapil, stejné jako pár obvyklými drobnostmi z cestovatelského kufříku. Nechyběl mezi nimi ani pytlík melty.

Melta a Drajborna

Možná víc exoticky než Himálaj, Galapágy, Chile či Kašmír (i tam cestoval můj host) zní i vám název Drajborna.

Čtěte také

A to přitom v tomto případě cestujeme s Oldřichem Šlegrem doma, protože jsme v regionu obce Jívka - Vernéřovice nedaleko Trutnova a Náchoda.

Drajborna, tedy Studnice nebo chcete-li Tři studny, je místem, kde jsou u chalupy čp. 149 vždy na 24 hodin k vidění různá výtvarná díla na svérázné prázdninové akci. Oldřich Šlegr, opět jeden z autorů myšlenky, jak podpořit aktivity a setkávání chalupářů i starousedlíků ji charakterizuje po svém lakonicky - "blbnem, tudíž jsme".

A melta? Host pořadu při jednom ročníku Drajborny uvařil pro účastníky akce 25 litrů této "brazilské kávy dětství".

Aktivní navzdory handicapu

Kvůli nešťastné nehodě je Oldřich Šlegr už několik let na vozíku. Navzdory handicapu je ale vystudovaný typograf stále aktivní, což - jak doufám - poznáte dobře i z našeho velice příjemného rozhovoru, který jsme zaznamenali ve Dvoře Králové nad Labem.

K dalšímu vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" vás zveme na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého pořadu Pardubice jako obvykle po 18. hodině v pondělí 28. února 2022. S Oldřichem Šlegrem se na vás těšíme.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio