Cestování časem a pohled do minulosti. Dvě výročí a tři výstavy k historii Kopidlna a střední školy

24. květen 2023 07:15

„Kopidlno: cestování  časem“,  „Naše škola“ a „Pohled do minulosti“. Tři  výstavy,  které  připomínají  500 let od vydání  erbovní listiny Kopidlnu  a  75 let  od založení kopidlenské  zahradnické   školy,  můžete  od dnešního  dne vidět  v Centru  kultury a vzdělávání v Kopidlně.  Připravili  je  budoucí  zahradníci  ve  spolupráci s městem  a  s  lomnickým muzeem.  

Lukáš a Renata , žáci Střední zahradnické školy v Kopidlně, které v příštím týdnu čekají závěrečné zkoušky, vás zvou na tři výstavy, které byly v Centru kultury a vzdělávání v Kopidlně otevřeny pro veřejnost - a to až do 17. června.

Čtěte také

Střední škola zahradnická a Město Kopidlno si letos připomínají dvě výročí: 500 let od vydání erbovní listiny Kopidlnu a 75. výročí založení zahradnické (1948). Žáci Střední školy zahradnické připravili k těmto výročím při hodinách Informačních a komunikačních technologií a dějepisu tři výstavy.

Jejich vernisáž se uskutečnila 23. května od 15 hodin v Kulturním a vzdělávacím centru Kopidlno.

Žáci třetího ročníku učebního oboru Zahradník srovnávají na výstavě „Kopidlno: cestování časem“ vybraná místa ve městě. Historické snímky jim poskytlo Kulturní a vzdělávací centrum Kopidlno před patnácti měsíci. Při hodinách Informačních a komunikačních technologií se věnovali fotografování, což v některých případech nebylo vůbec jednoduché.

Čtěte také

Se všemi nástrahami se vypořádali a výsledkem jejich práce jsou dvojice srovnávacích fotografií. Plakáty vytvářeli pod vedením odborníka z praxe - Andrey Zikmundové z Městského muzea a galerie v Lomnici nad Popelkou.

Další výstava fotografií „Naše škola“ představuje školu objektivem žáků 1., 2., 3. ročníku učebního oboru Zahradnické práce a 2.ročníku učebního oboru Zahradník. I když snímky žáci nikterak neupravovali, jsou mezi nimi i takové, které vypadají vskutku profesionálně.

Ukázky zahradnického a zemědělského nářadí od žáků 2. ročníku studijního oboru Zahradnictví fotografické výstavy doplňují.

Edukační výchova k výstavnictví

„Žáci si při tvorbě výstav vyzkoušeli propojení teorie s praxí. Mnozí netušili, jak dlouho trvá než vznikne pěkný plakát. Při fotografování zahradníci zjistili, že nemá smysl jen mačkat spoušť, ale je důležitější si předem rozmyslet, co a jak chci fotit,“ dodává učitelka Jana Tauchmanová, která je iniciátorku této a dalších studentských výstav, z nichž většina byla zatím v Lomnici nad Popelkou, kde také vyučuje ve střední škole v oboru cestovní ruch.

Čtěte také

Renata a Lukáš, které Jana Tauchmanová označuje jako vůdčí osobnosti příprav, tušili předem, že to nebude jednoduché: pro kopidlenské zahradníky to totiž zároveň byla premiéra. Od vytvoření plakátů, srovnávacích snímků k historickým kopidlenským originálům, úprava, zalaminování, zajištění výstavního prostoru a instalace, která korunovala dosavadní snažení.

„Hodně připravování, zařizování, organizování …Čekali jsme, že to bude ještě horší, ale docela rychle jsme to společně zvládli,“ shodují se Renata a Lukáš ze třetího ročníku, které v příštím týdnu čekají závěrečné zkoušky, jež jim otevřou dveře do další životní etapy. Budou ústní, písemné a praktické.

Zahradnický obor je oba baví, ale ze zkoušek mají respekt, jsou trochu nervózní: „Snad to zvládneme. Musíme!“

Pak se už Renata a Lukáš připojují ke svým spolužákům, dokončují aranžování, doplňují živými i sušenými květinami a těší se na zájem a reakce návštěvníků.

V Kulturním a vzdělávacím centru v Kopidlně si tři výstavy ke dvěma výročím můžete prohlédnout v pondělí, úterý a ve čtvrtek od 9:00 do 16:00 hodin až do 17. června.

Spustit audio

Související