Cestovatelské svátky vánoční a konec roku. Mozaika zajímavých zážitků a tradic hostů Petra Voldána

Poslední letošní vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” bude hodně netradiční. Budeme totiž putovat světem doslova křížem krážem. A to s mnoha cestovatelskými hosty najednou. V pestré mozaice se tak dozvíte, jaké to je, když cestovatele zastihnou svátky konce roku jinde než doma. Což je letos třeba příklad Petra Horkého. 

Čtěte také

Petr Horký si právě v těchto dnech plní velký sen - poté, co už byl před časem na severní výspě Země, zamířil na expedici do Antarktidy. Jižní pól je další z jeho cílů a tak jsme se sešli ještě než se do království mrazů vydal.

A jak nám prozradí i jeho kamarád a další z vám známých hostů pořadu “Na cestách” Mirek Náplava, zažili už s Petrem i svátky konce roku například ve zcela protikladném prostředí - v teple na Kubě.

Naše Vánoční stopy v Grónsku

Na rozhlasových vlnách se ale podíváme i do Grónska. Od manželů Klempířových mimo jiné uslyšíte, že tam mají Vánoce i naši stopu.

Alena Klempířová -iglů a minus 39°C

Přesněji stopu, kterou tam v podobě všeobecně rozšířené Vánoční hvězdy zanechali kdysi misionáři Jednoty bratrské - Moravští bratři. Navíc vám přiblížíme i zvyky a hudbu.

Vietnamci to mají jinak

Exotikou bude vonět i vyprávění odborníka na tuto zemi na slovo vzatého.

Na svých cestách už zažil Petr Voldán spoustu zajímavých i dobrodružných chvilek ((Vietnam)

Zdeněk Porkert má Vietnam “pod kůží” po mnoha cestách a tak vám vysvětlí, co dělají Vietnamci o našich Vánocích, čím je pro ně konec roku, jak vypadá ve Vietnamu vánoční stromeček i co se chystá za tradiční pokrm.

Sportovní svátky a konec roku

Vrcholový sport si často nedává pauzu ani o svátcích. Což může někdy přidělat starosti i rozhlasovým “sporťákům”, jak mi potvrdil i další host našeho cestovatelského pořadu.

Pavel Petr zavzpomíná, kdy a kde mu málem jeho povolání znemožnilo návrat k rodině o nejhezčích svátcích roku i na startu roku nového. Navíc uslyšíte, co by v jeho případě nemělo chybět na svátečním stole.

Gastro - svátky

Onen sváteční stůl, to už je ale starost kuchaře s bohatou mezinárodní zkušeností.

Čtěte také

Radek Pálka, autor knihy Šéfkuchařův deník, přispěje jako další do naší cestovatelské sváteční mozaiky zážitků, zahraničních zvyků i příběhů z konce roku. Kulinářská stránka Vánoc i Nového roku je přece pro nás všechny velice důležitá. Ať už jsme doma nebo se touláme světem.

To vše v našem svátečním pořadu na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice. A v jeho závěru vám také v pondělí 20. prosince v obvyklém čase po 18. hodině poděkujeme za přízeň a popřejeme pohodové Vánoce a šťastný rok 2022.

V něm se na Vás opět těší při setkávaní “Na cestách” Petr Voldán a jeho další zajímaví hosté.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související