Cestovatelský kufřík Petra Voldána aneb Co vše uslyšíte v pořadu „Na cestách“ v průběhu roku 2023

Otvíráme další rok cestovatelské talk show a proto jsem pro první letošní vydání pořadu zvolil formu jakéhosi "jízdního řádu" nebo chcete-li itineráře některých pozvaných hostů a témat pro rok 2023. Přičemž jednou z hlavních novinek vlastně je informace, že se mnou a hosty budete letos v pořadu "Na cestách" putovat světem i po naší zemi každé podělí. 

Na cestách s Karlem Čapkem

Jsem rád, že vás příští týden mohu pozvat na výpravy po stopách cest Karla Čapka. Navíc se spisovatel, novinář, dramatik, překladatel i fotograf právě 9. ledna narodil. Malé Svatoňovice se tak 9. lednem 1890 zapsaly do naší historie.

Čtěte také

Ale nebudeme s Karlem Čapkem putovat jen prostřednictvím jeho originálních cestopisů. Připomeneme pochopitelně i první z nich, složený z fejetonů pro Lidové noviny - Italské listy, které vyšly před sto lety.

Jenomže velký prostor budeme hlavně věnovat málo známým cestám Karla Čapka do Alp. Cestám podnikaným autem a proto bude mým hostem u mikrofonu ředitel Památníku Karla Čapka Strž ve Staré Huti u Dobříše Zdeněk Vacek. Mimo jiné také autor knihy "Za volantem s Karlem Čapkem".

Modrá krev i Skotsko

Jak se z vysílání dozvíte, v lednu podnikneme i výpravy za potomky šlechtických rodů. S Františkem Kinským se vydáme na cesty do míst, kde vznikala už třetí série pořadu České televize Modrá krev.

A soudě podle zájmu, který tyto televizní dokumenty vyvolávají, by vás mohly destinace spojené například s rody Dohalských, Dobrzenských, Daczických, Salmů nebo velkého rodu Thurn-Taxis.

Čtěte také

Na konci měsíce vás ale čeká ještě jedna novinka - na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a ČRo Pardubice budete cestovat pouze se mnou. A to vždy poslední pondělí v měsíci. I podle doprovodné fotografie k tomuto textu na internetových stránkách můžete odhalit, že pro vysílání mám v kufříku předměty, které jsou spojené se Skotskem.

Málo známá součást Velké Británie bude skutečně naším společným cílem 30. ledna. Mimo jiné se vydáme po stopách ve Skotsku upáleného husity Pavla z Kravař, přiblížím vám nejmenší palírnu whisky na světě v obci Edradour a zahrajeme si i golf na nejstarším hřišti na světě.

Cestopis roku, vesmír i Jan Kaplický

V malém "jízdním řádu" pořadu Na cestách vám v prvním pondělí měsíce ledna poodhalím i další témata našich společných rozhlasových cestopisných hodinek. Můžeme se mimo jiné těšit na rozvor s dalším vítězem nebo vítězkou soutěže Cestopis roku o Cenu Hanzelky a Zikmunda.

Čtěte také

A protože letos uteče už 45 let od letu našeho prvního a zatím jediného kosmonauta Vladimíra Remka, stojí bezpochyby i tato vesmírná cesta za rozhovor. Navíc jsou pro nás díky zařazení pilota Aleše Svobody do výběru kandidátu pro kosmický let "okna vesmíru" zase víc pootevřená.

Tak jako se pootvírá možnost, že by právě v našem regionu - v Náchodě - mohla stát alespoň jedna výraznější realizace architekta Jana Kaplického. Podle mého dost velký důvod vydat se na cesty i za stavbami světově respektovaného architekta, jehož matka Jiřina pocházela právě z Náchoda.

Cestovatelské plány

V pondělí 2. ledna se tedy dozvíte naše cestovatelské plány pro rozhlasový pořad. A nabídnu vám i podrobnosti o tom, kam se chystají dva známí cestovatelé. Spojím se telefonicky s Miroslavem Náplavou, kterého už z vysílání znáte a pak i s moderátorem Českého rozhlasu a autorem už několika sérií televizních cestopisů Postřehy odjinud Vladimírem Krocem. Uslyšíte kam se letos chystají.

Stačí si naladit v obvyklém čase po 18. hodině Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice, případně si první vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" v roce 2023 najít v audio archivu.

Společně s Jaroslavem Pokorným, Terezou Mičiakovou a Milanem Bajákem, se kterými budu i letos na pořadu spolupracovat, se na Vás na rozhlasových vlnách těšíme!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související