Cestovní pas za 24 hodin? Nově to jde, zaplatíte 6 tisíc

2. červenec 2018 10:22

Lidé mohou od pondělí 2. července žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu ve zkrácené lhůtě. Doklad získají za vyšší poplatek do jednoho pracovního dne od podání žádosti na ministerstvu vnitra nebo do pěti dnů od žádosti na obecních úřadech s rozšířenou působností.

Občanské průkazy i cestovní pasy do 24 hodin bude vydávat v pracovních dnech pouze ministerstvo vnitra na svém pracovišti v Praze v ulici Na Pankráci 72. Dospělí za tento občanský průkaz zaplatí 1000 korun, u dětí do 15 let je poplatek poloviční, v případě cestovního dokladu bude úřad od dospělých inkasovat 6000 korun a za děti 2000 korun.

Cestovní pas do 24 hodin? Od července už žádný problém

peníze, cestovní pas, platební karty, klíče, doklady (ilustrační foto)

Už za 24 hodin od podání žádosti budou moct získat svůj cestovní pas nebo občanský průkaz žadatelé na úřadech. Novinka začíná platit od července. Změny ve vydávání cestovních dokladů s sebou ale přinesou i zdražení některých poplatků. To vše na začátku hlavní turistické sezóny, kdy se na chodbách úřadů pravidelně tvoří fronty.

Doklady do pěti dnů je možné je získat na úřadech obcí s rozšířenou působností, správní poplatky u občanských průkazů pro dospělé činí 500 korun a pro děti 300 korun, u pasů je to 3000 korun a 1000 korun. Ve standardních lhůtách do 30 dnů bude vydání pasu stát dospělého 600 korun, dítě 100 korun; za občanský průkaz zaplatí občané mladší 15 let 50 korun, dospělí nic.

Řidičský průkaz vám vydají kdekoliv

O vydání řidičského průkazu nebo jeho výměnu mohou lidé nově žádat na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností a nikoliv jen v místě trvalého bydliště, jako to bylo dosud. K žádosti navíc nemusí přikládat papírovou fotografii. Zjednodušení přinesla novela poslanců z klubu TOP 09 a Starostů. Vydání průkazu ale zdražilo, lidé za jeho vydání zaplatí místo původních 50 korun 200 Kč

autoři: pj , red | zdroj: ČTK
Spustit audio