Chatařská sezóna končí a opuštěné chaty lákají zloděje. Policisté proto vyrážejí na obhlídky

20. září 2017

Zloději od začátku roku stačili podle aktuálních statistik v Olomouckém kraji vyloupit 47 chat. Policisté právě teď na podzim vyjíždějí na preventivní akce do oblíbených rekreačních oblastí. Upozorňují majitele, aby si odvezli cennou elektroniku nebo nářadí a nezapomněli dům i kůlnu zabezpečit.

Helena Kališová ukazuje policejní hlídce svou chatu v Domašově nad Bystřicí. Všechno je v pořádku. Žena je ráda, že policisté do chatoviště jezdí, zvlášť po její zkušenosti se zloději. „Loni tam vlezli okénkem, vyrazili ho,“ vzpomíná.

Nezvané hosty chtějí policisté preventivními obhlídkami odradit hlavně teď na podzim, kdy hlavní chatařská sezóna končí.

„Pokud se na chatovišti nachází majitel, pohovoříme s ním o bezpečnostní situaci. Na takovou chatu se kontrolní lístek nedává. Pokud narazíme na chatu, kde není majitel, důkladně ji prohlédneme, zkontrolujeme zajištění oken a dveří. Pokud nezjistíme narušení chaty, napíšeme kontrolní lístek, že jsme tu byli,“ popisuje policista Petr Brettschneider. Chytá za kliku a zkouší, jestli jsou dveře jednoho z dřevěných domků zamčené. Pak ho obchází a cestou zkoumá i zabezpečení oken.

Nejúčinněji se majitelé chat podle policejního mluvčího Petra Piňose ubrání zlodějům, když dům zabezpečí: „Zajistit dveře a okna, nezapomenout na vchodově dveře i vrata, na střešní okna lidé taky často zapomínají. Není špatné nainstalovat okenice nebo mříže. Nenechávat venku nářadí, díky kterému by mohl zloděj vniknout do chaty.“

Policisté preventivně kontrolují chatoviště

Vykradených chat v posledních letech ubývá. Zatímco v roce 2012 vyšetřovali kriminalisté podle policejní statistiky 200 případů, loni to bylo o polovinu méně.

autor: ahe
Spustit audio