Chceme stromy a kytky! Rekonstrukce ulice nám je vzala, říkají „guerilloví“ zahradníci z Pardubic

12. říjen 2019 09:39
Po rekonstrukci ulice zmizela zeleň včetně stromů. Lidé z okolních domů si je zasadili sami

O aktivních nájemnících z ulice Rosická v pardubických Polabinách jsme už natáčeli před pěti lety, tehdy se společně rozhodli postavit před bytovými domy knihobudku. Ta ale nedávno zmizela a spolu s ní i vzrostlé stromy, vše muselo ustoupit rekonstrukci ulice. Lidé se ale nevzdali a rozhodli se, že si zeleň znovu vysadí.

„My jsme tady před rokem zažili to, že nám skáceli vzrostlé stromy kvůli rekonstrukci kanalizace, pak vykáceli všechny keře a další stromy kvůli rekonstrukci plynu. Tak nám zrekonstruovali celou ulici, která sice vypadá solidně, ale úřad se nějak netvářil na to, že by se tady něco vysazovalo, tak jsme se do toho zapojili. Chceme stromy, keře, kytky,“ vysvětluje, proč se do výsadby stromů sousedé z ulice zapojili, Monika Hodíková.

Se sázením stromů do jílové půdy pomáhal Michal Růžička. „Na tu břízu musíme vykopat zhruba metr krychlový, to je kus dřiny. Něco po nás ale musí zůstat.“

Těžká jílovitá půda zahradníky neodradila

Monika Hodíková bere do ruky krumpáč. „Když vidíte tu půdu, kterou tady máme, tak nám nic jiného nezbyde. Domluvili jsme se s úřadem, navezli nám humus, zamulčují stromy a keře. Spolupráce se rozběhla moc pěkně. Domluvili jsme se, že budeme sekat trávu sami kosou, takže tu nechceme sekačky. Myslím, že by nám mělo záležet na tom, kde bydlíme a na prostředí které kolem sebe máme.“

V ulici jsou čtyři vchody, ale ranní zahradnické akce se účastní jen šest lidí a dvě děti. „Myslím, že to počasí nahrává tomu, že se nikomu nechce vstávat z postele, ale vím o lidech, kteří se chtěli připojit, jenže jsou pryč, ale slíbili, že pak budou pomáhat s údržbou a já věřím, že to postupně bude lepší,“ říká Hodíková.

Aktivitu lidí z Rosické ulice podporuje i místní malá radnice, která jim proplatila koupenou zeleň a materiál.

Spustit audio

Související