Chcete novou ložnici? Nedejte na módní trendy, řiďte se svým pocitem

19. duben 2018

Čalouněné postele, dřevěné, vysoké, nízké. Trh nabízí nepřebernou nabídku různých stylů. A máme i dostatek řemeslníků, kteří umějí vyrobit postel přímo na míru. Pokud si nemůžete vybrat, nechte si poradit od zkušené bytové designerky.

Nenechte se ovlivnit moderními trendy, dejte na svůj vlastní vkus. Možná jste se po mnoha letech odhodlali, že vyměníte starou ložnici za novou. Ale nechcete se rozloučit se starou toaletkou. Co s tím? „Pokud si budete chtít toaletku ponechat, klidně ji tam nechte jako retro kousek. A podle toho pak doladíme zbytek místnosti,“ říká bytová designerka Markéta Hubáčková.

„Někteří lidé chtějí kompletně předělat místnost, ale trvají na starém obrazu, který si chtějí v každém případě ponechat na stěně. V tom případě vytáhnu z obrazu tři, čtyři barvy a celou místnost vlastně ladím podle barevnosti toho obrazu, dokud nevytvořím harmonický celek,“ dodává designerka. Co se týká podlah, nejčastější jsou dřevěné, laminátové nebo vinylové. Je to praktické a podlaha se zútulní malými koberečky.

Světlo v hlavní roli

Důležité pro bytového designera je to, kam směřují okna. „Pokud je místnost na sever, oranžová barva tam vůbec nevynikne, prostě odejde do šera. Na to se musím dívat a přemýšlet v mnoha úrovních,“ říká Markéta Hubáčková.

Vylaďte si pokoj podle svého gusta. Poradíme vám s barevnou paletou

Obývací pokoj v šedých a béžových tónech

Jsou tři základní barevné palety. Teplá, šedobéžová a studená. Vyberte si jednu z těchto základních barevných palet a pak už jen přidávejte doplňky a sestavujte je jako puzzle.

Pro designera je také velmi důležité vědět, jestli bude ložnice sloužit ke spaní nebo i jako obývák. Někomu stačí postel, noční stolek a jedna skříň. Další už tam chce mít knihovnu, posezení, televizi, a tak dále.

Když si teď představíte svou ložnici, jakou barvu byste tam chtěli mít? Jak byste se cítili nejlíp? Podle Markéty Hubáčkové není pro klienty problém si takovou barvu okamžitě vybavit.

Barvy do ložnice

„Nejčastěji jsou to barvy šedobéžové v kombinaci se lnem a levandulovými doplňky. Někdo jde spíš do medové dubové podlahy, kterou společně s designerem vyladí. Červenou ložnici si představují lidé, kteří tam chtějí být hodně živí,“ uzavírá pardubická designerka.

Spustit audio