Chcete poslat v létě dítě na tábor? Hledejte ten pravý už teď a pečlivě

3. duben 2015

Proč poslat dítě na tábor? Naučí se tam samostatnosti, ohleduplnosti a týmové spolupráci. Prohloubí své dovednosti a znalosti. Oddychne si od televize a počítače. Zvýší se jeho odolnost vůči životním těžkostem. Jak vybrat správný tábor konkrétně pro vaše dítě? Dobré rady udělila ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice ředitelka Kroužky východní Čechy Květa Šterbová.

Romantika, dobrodružství, příroda - to všechno patří k letnímu táboru. Jak si ale z pestré nabídky na trhu zvolit ten pravý, ze kterého se vám vrátí šťastné a usměvavé dítě? Snažte se o vám vybraném letním táboře zjistit co nejvíc informací. Kdo se o vaše děti bude starat, jaký je připravený program, jestli je na místě kvalifikovaný zdravotník.

„Zajímejte se o historii tábora a jeho reference. Také pořadatel by vám měl podat vyčerpávající informace. Všechno zásadní stojí na lidech, právě o nich byste měli vědět co nejvíce,“ radí Květa Štěrbová. Děti by měly být 24 hodin denně v bezpečném prostředí. Měly by si užívat zajímavý program, který je bude bavit, a odnesou si z něj milé vzpomínky na celý život.

Pečlivě si prohlédněte webové stránky organizátorů. Podívejte se na fotogalerii. Snímky z předchozích let vám předestřou atmosféru akce. Poptejte se na názor někoho, kdo už má s konkrétním táborem zkušenosti.

„Budete potom jako rodiče o mnoho klidnější a ten čas, co je dítě na táboře, se nebudeme zbytečně stresovat,“ uvádí Květa Štěrbová. Abyste byli v klidu, ověřte si, jestli je na místě odborný zdravotnický personál. Svěřujete mu zdraví vašeho dítěte.

„Stát se může cokoliv. V dnešní době jsou to hlavně alergické reakce. Měla by to být kvalifikovaná zdravotní sestra nebo diplomovaný záchranář,“ upozorňuje Květa Štěrbová. Na druhou stranu jako rodiče nezapomeňte do přihlášky pečlivě vypsat všechno o zdravotním stavu vašeho dítěte.

Který tábor je ten pravý?

Zaměření tábora proberte se svým potomkem. Neposílejte ho na prázdniny za trest. Neberte tábor zaměřený na angličtinu jako doučování. Nebo sportovní tábor jako způsob k rozhýbání lenocha.

„Vycházejte ze zájmu dítěte. Jestli ho baví jazyky, ať klidně studuje i během tábora,“ říká Květa Štěrbová. Zvažte také, jak je na tom vaše dítě sociálně. Některé děti zvládnou pobyt mimo domov už v pěti letech, jiné až mnohem později.

I když jsou tábory tematicky zaměřené, neměly by na nich chybět tradiční aktivity jako opékání buřtů se zpíváním u kytary nebo diskotéka. Také se liší forma ubytování. Někde se spí v budově, jinde ve stanech nebo teepee, může dobře posloužit i tělocvična. Všechno by ale mělo splňovat zákonné parametry.

Nezapomeňte své dítě na tábor dobře vybavit. Myslete na to, do jakých podmínek jede a co bude potřebovat. Holínky, pláštěnka, oblečení na zničení, dostatek ponožek, baterka – to všechno je pro táborníka naprosto nepostradatelné.

„Prakticky a efektivně. S ohledem nejen na prostředí, ale i na věk dítěte. Elektronická zařízení jako mobily, tablety apod. nechte doma. Takové věci na tábor nepatří,“ zdůrazňuje Květa Štěrbová.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.