Chcete se hýbat, ale procházky bez cíle vás neberou? Zkuste geochaching

25. červen 2021

Stanislav Jakubec je kačer nebo taky kečer. Tak si podle jeho slov říkají Češi, kteří se věnují hře geocaching. Jedná se o zajímavé propojení pohybu v přírodě, myšlení a hravého napětí.

Kačeři hledají podle GPS navigace krabičky zvané kešky nebo keše, ve kterých jsou různé drobnosti. Hlavně tam ale nesmí chybět zápisník, do kterého se kačer zapisuje svým nickem, tedy přezdívkou.

Jak se stát kačerem

Nejdřív si sednete k počítači a najdete stránku www.geocaching.com. Zaregistrujete se a pak už si podle mapy vybíráte trasu, která se vám líbí.

Geocaching, ilustrační foto

„Každá keš má svůj listing, tedy popis, jaký je to terén, jestli je to místo přístupné celodenně, jestli se jedná o trasu přírodou nebo městem, atd. Po České republice jsou rozesety tisíce kešek a vybere si každý, staří, mladí, rodiny s dětmi. Když máte vybráno, utvoříte si plán a jdete," vysvětluje hru Stanislav Jakubec, který začal geocaching provozovat v roce 2012 s manželkou. Na důchod tak mají o zábavu postaráno.  

Stanislav Jakubec je už VIP kačerem a zakládá nové trasy v místě svého bydliště. „Vytvořili jsme tři okruhy v Moravské Třebové a okolí. Protože jsem pracoval čtyřicet let ve vodárně, sestavil jsem trasu Vodovody a čerpací stanice v okolí Skupinového vodovou Moravskotřebovska. Lidé mi někdy nadávají, že musejí lézt do kopce, jenže vodojemy na kopci prostě jsou,“ směje se Ondřej Jakubec, který vytvořil další trasu také v obci Boršov, kde se narodil. 

Geocaching slaví 21 let

1. května 2000 americký prezident Bill Clinton uvolnil vojenský GPS systém pro veřejnost. Konkrétně oznámil odstranění umělé odchylky, přidávané do signálu GPS, a tím došlo ke zpřesnění navigačního systému. Geocaching vznikl v USA bezprostředně poté, 3. května byla ukryta první keš. Z Ameriky se hra rozšířila do celého světa.

Stanislav Jakubec je geocacher

A jak se pozná český kačer? „Hlavně tak, že čučí do mobilu a pak něco usilovně hledá,“ směje se kačer Stanislav, pro kterého je život zábavnější od roku 2012, kdy si s manželkou nadělili k Vánocům první lokátor. Dnes už ke hře používají chytré telefony.

Kdo jsou mudlové a co má pod palcem revírník? To uslyšíte v záznamu tohoto pořadu

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.