Chlupatý obr, to je mainská mývalí kočka. Největší ale není nejlepší

14. březen 2023

Mainská mývalí patří k největším doma chovaným kočkám. Někdy se jí přezdívá chlupatý obr. Samci mohou vážit 10 až 12 kilogramů. Ale to podle jednatelky Českého svazu chovatelů ušlechtilých koček Pardubice Moniky Netolické vůbec není důležité.

„Deset až dvanáct kilo, to už je extrém. Někdy zájemcům záleží jen na velikosti a nezáleží jim na zdraví a povaze. Přitom to ze zdravotního hlediska není nejlepší tak těžká kočka. Trpí klouby, je tam velká zátěž. Už devítikilový kocour je obr. Navíc má chlupy, takže vypadá ještě větší,“ vysvětluje chovatelka.

Monika Netolická má celkem šestnáct mainských mývalích koček. „Ale nebojte se, jsem jinak naprosto normální,“ směje se chovatelka a pokračuje:

„První byl kocourek a původně jsme chtěli jen jednu, maximálně dvě kočky, prostě mazlíčky. Ale tyhle kočky jsou návykové. Horší, než chipsy. Jednou jsme se vydali na výstavu, byli jsme úspěšní, tak jsme tomu nakonec dali řád a založili jsme chovatelskou stanici. A nelituju,“ svěřuje se Monika.

Jedno oko zelené, druhé modré

Mainská mývalí kočka může mít klidně jedno oko zelené a druhé modré. Je to anomálie, která je povolená. „Je to ale výjimečné. Mně se podařilo odchovat za patnáct let jedno jediné různooké kotě,“ říká chovatelka.

A co dlouhé chlupy? Jsou kamenem úrazu, který odradí pořádkumilovné lidi? „Mainská mývalí je polodlouhosrsté plemeno, které potřebuje údržbu. Aspoň jednou týdně vykartáčovat, popřípadě vypudrovat. Ale není to tak náročné, jako například u perské kočky. My s nadhledem říkáme, že máme o chlup lepší život,“ usmívá se Monika Netolická.

Barevné rázy jsou u této kočky velmi různorodé. Tato rasa se dá chovat od bílé až po černou. Jsou povoleny všechny barvy.

Povaha je zásadní

Mainská mývalí - Yogi

Největší předností mainské mývalí je její nadmíru přátelská a tolerantní povaha. Podle chovatelky Moniky Netolické Jsou to kočky na pohodu, i do velké rodiny s dětmi.

„Není s nimi problém. Snesou se mezi sebou, ale i s jinými zvířaty. Máme doma nalezenou kočičku Kůtěnku, i s ní vycházejí naprosto bez problémů.  A tak nějak nás nechávají bydlet v našem domě,“ směje se jednatelka Českého svazu chovatelů ušlechtilých koček Pardubice.

Kam se obrátit v případě zájmu o plemeno mainské mývalí? A kolik stojí? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.