Chodí k nám i senioři, říká provozovatelka únikových her

14. leden 2022

Únikové hry u nás nejsou ničím novým, jejich obliba je ale rok od roku vyšší. Dobrodružství plné napětí, adrenalinu i špetky strachu je pro čím dál víc lidí obrovským lákadlem. A rozhodně se při nich nebaví jenom mladí.

„Princip únikovky je dostat se ven ze zamčené místnosti. Co k tomu nepotřebujete, je fyzička, nebo svaly. Dostanete se do reálného prostředí, kde potřebujete spolupracovat, hraje tam roli důvtip, pozornost. A posouváte se pomocí hledání indicií,“ vysvětluje provozovatelka her Iva Havlová.

S rodinou už šest let provozuje společnost Hugo Koumes, která nabízí hned několik her v Pardubicích a Praze. Sama začínala jako hráčka. „Na nápad přišla dcera s neteří. Napadlo je, proč si neudělat vlastní únikovku. Postupem času se z toho vyvinula aktivita, která spojuje nejenom naši rodinu, ale i rodiny našich hráčů.“

Hra pro všechny generace

Název hra je podle Ivy Havlové trochu zavádějící. „Spíš je to zábava pro všechny, kteří si rádi hrají. Samozřejmě existují i únikovky pro děti, u nás je ale start kolem desátého roku. A ta horní hranice není vůbec omezená. Chodí k nám rodiny i partičky seniorů. Je to úžasné, když přijdou dvě kamarádky, řekněme odrostlejšího věku, které pak jdou ještě na vínko a dortík. U nás se můžou vrátit do dětských let.“

Hry je možné lehce přizpůsobit také přání zákazníka. „Umíme ukrýt dárek do hry. Takže se stává, že tam oslavenec najde něco pěkného při narozeninách, nebo rozlučkách se svobodou,“ popisuje Iva Havlová. Únikovka tak může sloužit nejenom jako netradiční místo pro oslavu, nebo teambuilding, ale i jako originální místo pro žádost o ruku. Což je přání, které už Hugo Koumes také musel řešit.

Bezpečnost

„Na tu hodně dbáme. Umožňujeme hráčům volný pohyb, můžou i odejít, takže se můžou cítit naprosto bezpečně,“ říká Havlová. Na hru navíc přes kamery dohlíží takzvaný roommaster, který seznámí hráče s průběhem a s pravidly. „Je tam i na to, aby jim poradil, komunikuje s nimi přes vysílačky a zároveň je tam i z hlediska bezpečnosti. Zbytečně ale do hry nevstupuje.“ Na konci pak dojde ke zhodnocení celé hry a oblíbenou částí je i focení v kostýmech po hře.

Úniková hra může být také skvělým a originálním dárkem. A věděli jste, že je možné si zahrát únikovku také venku? Chcete vědět víc? Poslechněte si celé povídání s Ivou Havlovou.

Spustit audio

Související