Chovy hospodářských zvířat v Pardubickém kraji ohrožuje sucho

24. duben 2019 09:10

Zemědělci z Pardubického kraje se obávají sucha, neúroda může způsobit nedostatek krmiva pro hospodářská zvířata. Většinou už nemají z loňska skoro žádné zásoby.

„Pokud mají zemědělci nějaké rezervy a první seč bude mizerná, tak to zvládnou, jinak to bude hodně špatné,“ řekl ČTK předseda chrudimské agrární komory Jaroslav Kopista.

V Agrospolu Hostovice na Pardubicku loni kvůli nedostatku senáže a sena namíchali víc kukuřice než v jiných letech. „Potřebujeme, aby skot přežil do dalšího roku a měli jsme nějakou produkci mléka a masa,“ řekl předseda představenstva Josef Mlateček. Všichni doufají, že začne dostatečně pršet. „Na podzim jsme naseli jarní směsky, abychom si udělali zásoby pro živočišnou výrobu, víc udělat nemůžeme. Vegetace je pomalejší, doufejme, že nám zaprší,“ dodal Mlateček.

Pár vloček nás nespasí. Trable se suchem pokračují

Hladina sečské přehrady je 5 metrů pod normálem

Když náhodou začne sněžit anebo pršet, zdá se, že mizí sucho. Ale ve skutečnosti dál platí, že je srážek málo. Kdyby na ně byl letošní rok podobně skoupý jako ten předchozí, pocítili bychom to víc.

Krmivo, které si zemědělci pěstují sami, neprodávají. Například Zemědělské družstvo Rosice na Chrudimsku poptávku po krmivu odmítá.

„Zájemci chtějí krmivo koupit, ale peníze jsou jen jedna stránka podnikání, potřebujeme udržet chovy,“ řekl předseda představenstva Václav Blažek. Zásoby krmení z minulých let už družstvo nemá. Chová 1700 kusů hovězího dobytka a přes 6000 prasat. „Nějaká přeháňka nám nepomůže. Úroda je ohrožená. Letošní rok je z pohledu jara horší než ten loňský,“ řekl Blažek.

Balík sena za 1500 korun

Jiří Pácha z Rokytnice v Orlických horách kvůli nedostatku sena musel krmení na zimu dokupovat. „Souvisí to se suchem. Nebyly skoro žádné druhé seče, bylo málo krmení,“ řekl ČTK Pácha. To se podle něj promítá do růstu cen sena. „Dříve se třímetrákový balík sena prodával okolo 600 korun, loni to už bylo až 1500 korun,“ dodal.

Pácha o snižování stavu dobytka ale zatím neuvažuje. „Pokud by se ale situace dál zhoršovala, tak samozřejmě to vyloučit nelze,“ doplnil. Páchovi na rodinné farmě hospodaří zhruba na 130 hektarech a starají se asi o 100 kusů dobytka, několik koní a další hospodářská zvířata.

Podle údajů Českého statistického úřadu loni zemědělci v Pardubickém kraji sklidili z hektaru o 15 až 24 procent méně sena než v roce 2017. Podruhé sekali pícniny a trávu výjimečně. Už na podzim někteří chovatelé krmili ze zásob.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související