Chronická bolest není symptom, ale syndrom, říká algeziolog Marek Pieran

1. listopad 2018

Bolest je signál těla, že něco není v pořádku. Má ochranný význam. Trvat má tak dlouho, jak trvá problém. Pokud trvá déle, jde o chronickou bolest.

Bolest není měřitelná, každý pacient vyžaduje individuální přístup. „Podmínkou je, aby mu lékaři věřili,“ zdůrazňuje vedoucí lékař Centra léčby bolesti Fakultní nemocnice Olomouc.

Největší procento pacientů přichází s chronickou bolestí zad, často po operacích. Dále jsou to lidé s revmatologickými obtížemi, osteoartrózou, degenerativními onemocněními kloubů, bolestmi spojenými s roztroušenou sklerózou nebo po cévních mozkových příhodách.

Známým fenoménem, se kterým často algeziologové pracují, je přenesená bolest. Jde například o neuropatické bolesti. „Samozřejmě se dotýkáme i problémů z oblasti psychosomatiky,“ dodává Marek Pieran. Lidé, kteří trpí dlouhodobými bolestmi, mívají poruchy spánku a chování, trpí depresemi.

Možností, jak tlumit bolest je hodně, například pomocí léků s co nejmenšími nežádoucími účinky. „Využíváme lokálního účinku anestetik, kortikoidů, léků, které modulují nervový systém,“ říká MUDr. Pieran. Další cestou je využití radiofrekvenčního proudu. Všechny metody, které lékaři pacientům nabízejí, jsou plně hrazené ze zdravotního pojištění.

autor: voj
Spustit audio