Chrudim bude mít novou sportovní halu. Stát by měla nejméně 120 milionů

22. červen 2017

Starou zakonzervovat, postavit novou. Tak by se dalo popsat rozhodnutí chrudimských zastupitelů, kteří kývli na stavbu nové sportovní haly. Budova má stát mezi zimním stadionem a krytým plaveckým bazénem.

Před sedmi lety Chrudim získala původní halu na Tyršově náměstí od Sokolů. Město si potom zaplatilo návrh přestavby, ten se radnici nezdál ideální a vypsala architektonickou soutěž. Ani ta ale řešení nepřinesla.

Problém je nedostatek parkovacích míst v centru města, i po přestavbě by navíc hala sotva držela krok s moderními sportovišti, budova má prostě své limity. Přestavba by přitom stála asi 120 milionů korun, zastupitelé se teď rozhodli, že jednodušší než opravovat bude stavět jinde.

Na špatný stav sportoviště dlouhodobě upozorňuje třeba mistrovský futsalový klub ERA-PACK, který halu využívá, nemůže v ní ale pořádat nějaké větší nebo významnější turnaje. Město sice už zaplatilo nejnutnější drobné opravy, ale budova má jednoduše nejlepší roky za sebou.

Kdy bude hala stát, zatím nikdo nedokáže říct

Nová hala by navíc měla mít univerzálnější využití, nabízí se možnost propojení se sousedním bazénem a zimním stadionem, měly by se tam pořádat třeba koncerty nebo další akce.

Stavba má několik podmínek. Je to vybudování nového sjezdu z městského okruhu, který bude sloužit jako příjezd ke sportovištím. Nejsou připravená parkovací místa.

Stávající sportovní hala na Tyršově náměstí v Chrudimi

„Zásadní podmínkou je, že bude přímý sjezd, který už je v další fázi dokumentace rozpracován. Bude spolu s tím třeba nahradit a zvýšit počet parkovacích míst. Budeme muset řešit i stavbu Klobásova, a to buď demolicí, nebo rekonstrukcí,“ říká místostarosta Chrudimi za ODS Jan Čechlovský.

Problém jsou i peníze. Odhad ceny sice začíná na částce 120 milionů korun, všechno ostatní bude ale potřeba zaplatit taky. Pravděpodobnější číslo je tak někde kolem 200 milionů korun. Nicméně, už příští rok je Chrudim připravená požádat o další velký úvěr, který by byl určený právě na sportovní halu.

autor: kop
Spustit audio