Chrudim chystá kelímkovou revoluci. Na veřejných akcích se přestanou používat jednorázové plasty

13. březen 2021 08:08

Chrudim nakoupí tisíce vratných kelímků. Radnice se rozhodla pro změnu, která má pomoct přírodě a ekologii. Na trzích, jarmarcích nebo koncertech se už nebudou používat jednorázové kelímky, které hned končí v koši. Limonádu, pivo a další nápoje dostanou lidé do zálohovaných nádob.

Čtěte také

Celkem dvacet tisíc kelímků různých velikostí dostane městské kulturní středisko - Chrudimská beseda. Ta se stará o organizaci trhů na náměstí, koncertů nebo třeba festivalu Loutkářská Chrudim. A všude tam by se měly nové kelímky používat. Za kelímek se bude platit záloha, a ta by měla lidi motivovat k tomu, aby je nevyhazovali, ale vraceli.

Chrudim chce vyjít vstříc životnímu prostředí, o finanční úsporu nejde. Vratné kelímky jsou dražší, nákup bude stát Chrudim 800 tisíc korun, v ceně je i myčka na nádobí.

Kelímky se (snad) vrátí

V Chrudimi tak plánují kelímky na akcích používat opakovaně, pokud se tedy nestane něco podobného jako před několika lety v Litomyšli. Tam na kelímky natiskli motiv od Josefa Váchala, který se tak líbil, že lidé oželeli a nevrátilo se 1400 kelímků při jediné akci.

Chrudim počítá s tím, že bude nákladově zhruba na nule, ale podpoří ekologickou cestu. A místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář (za Piráty) mluví i o tom, že by časem mohlo být používání vratných kelímků ve městě dokonce povinné.

Spustit audio

Související