Chrudim zrušila soutěž na provozovatele MHD. Do výběrového řízení se žádný zájemce nepřihlásil

16. srpen 2022 14:08

V Chrudimi se zkomplikoval výběr dopravce, který má provozovat linky MHD. Radnice musela soutěž zrušit, protože se do ní nikdo nepřihlásil. Firma by přitom měla autobusy převzít už od příštího roku.

Tendr je naprosto zásadní pro budoucnost celé městské hromadné dopravy v Chrudimi. Především z pohledu některých důležitých změn, které by se měly týkat toho, co po městě jezdí.

Podmínka je elektro

Radnice totiž chtěla prosadit zavedení autobusů, které jsou ekologicky šetrnější. Zvažovala třeba vozy na zemní plyn nebo dusíkový pohon, ale po turbulencích na trhu se nakonec rozhodla pro elektrický pohon. Podmínka proto byla zavedení elektrobusů.

Žádná nabídka ale nepřišla a soutěž je zrušená. Cestující by zatím žádné komplikace pocítit neměli. Současná smlouva s dopravní společností ale vyprší na konci roku a radnice se bude muset domluvit na nějaké formě pokračovaní, popsal další postup starosta Chrudimi za ANO František Pilný. „Co bude dál, je otázka. Už je evidentní, že se nestihne vysoutěžit nový dodavatel od roku 2023, čili zřejmě budeme muset prodloužit dodatkem smlouvu se stávajícím provozovatelem.“

Nový tendr s novým vedením

Žádné změny v chrudimské MHD na dohled nejsou. Novou soutěž na dopravce si nastaví až nové vedení města, které může samozřejmě podmínky změnit. A důležitý bude také počet přepravených cestujících, protože během covidových let se číslo snížilo až na polovinu a klesly i tržby. V roce 2019 - tedy v tom posledním v úvozovkách běžném - se na jízdném v Chrudimi vybralo přes tři miliony korun.

Spustit audio

Související